Σπουδαίο επίτευγμα από ερευνητές στην Οξφόρδη για την αξιοποίηση της Ηλιακής Ενέργειας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ίσως έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια να επεκταθεί η πρόσβαση στην Ηλιακή Ενέργεια. Οι επιστήμονες από το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα υπέρλεπτο υμένιο που μπορεί να εφαρμοστεί στο εξωτερικό αντικειμένων που «βλέπουν» τον Ήλιο, αντί των ογκωδών ηλιακών panels που βασίζονται στο πυρίτιο.
Το εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο φιλμ κατασκευάζεται με τη στοίβαξη φωτοαπορροφητικών στρωμάτων περοβσκίτη που έχουν πάχος λίγο πάνω από ένα μικρόμετρο. Τα νέα υλικά είναι επίσης 150 φορές λεπτότερα από ένα παραδοσιακό πλακίδιο πυριτίου και μπορούν να παράγουν 5% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση από τα παραδοσιακά μονοστρωματικά φωτοβολταϊκά πυριτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Dr. Shauifeng Hu, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Φυσικής της Οξφόρδης, λέει ότι πιστεύει ότι "αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει στις φωτοβολταϊκές συσκευές να επιτύχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, που ξεπερνούν το 45%".
Αυτή η νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε επίσης να μειώσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας. Λόγω της λεπτότητας και της ευελιξίας τους, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό μειώνει το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης και θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των πάρκων ηλιακής ενέργειας που παράγουν πιο βιώσιμη ενέργεια.
Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και το πανεπιστήμιο δεν αναφέρει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των πρόσφατα σχεδιασμένων πάνελ περοβσκίτη. Η μετάβαση από το 6 στο 27% της απόδοσης της ηλιακής ενέργειας μέσα σε πέντε χρόνια είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, αλλά η σταθερότητα ήταν πάντα περιορισμένη σε σύγκριση με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία. Μια μελέτη του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Solar Energy Materials and Solar Cells σημείωσε επίσης ότι ο περοβσκίτης μπορεί να παρέχει "αποτελεσματική, χαμηλού κόστους παραγωγή ενέργειας", αλλά έχει επίσης "χαμηλή σταθερότητα" λόγω της ευαισθησίας του στην υγρασία.
Η ηλιακή ενέργεια έχει επίσης γίνει μια φθηνότερη επιλογή ενέργειας μόλις την τελευταία δεκαετία. Το κόστος της ηλιακής φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει μειωθεί κατά 90 % τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το Global Change Data Lab.
[via]