Τα πιάνα που έπαιζαν μόνα τους μπορεί να σας είναι γνωστά από παλιές ταινίες γουέστερν ή από το Lucky Luke, ωστόσο, πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι πρακτικά είναι ο προπομπός των σημερινών midi sequencers, αν και η χρήση τους χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Για να ακουστεί το κομμάτι που διάλεγε ο πελάτης, έμπαινε σε λειτουργία ένας πολύπλοκος εσωτερικός μηχανισμός με τρυπημένα μεταλλικά ρολά, το καθένα εκ των οποίων αντιστοιχούσε σε ένα τραγούδι και έδινε το μοτίβο για να πατηθούν τα κατάλληλα πλήκτρα την κατάλληλη στιγμή.
Τώρα, για να μπούμε στο ψητό, το διάσημο studio Digital Kitchen πήρε ένα τέτοιο πιάνο και το μετέφερε στην ψηφιακή εποχή, αντικαθιστώντας τον εσωτερικό μηχανισμό του με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και το κατάλληλο λογισμικό, έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει μουσικά αρχεία MIDI.
Το πιάνο ονομάστηκε Stanley και θα κάνει το ντεμπούτο του στο Capitol Hill Block Party (20-22 Ιουλίου στο Seattle), αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι η social πινελιά που έδωσε η Digital Kitchen, καθώς δέχεται "παραγγελιές" μέσω Twitter στο λογαριασμό @StanleyPiano! Μπορείτε να στείλετε το τραγούδι που επιθυμείτε και όταν έρθει η ώρα του, θα σας ειδοποιήσουν ένα τραγούδι νωρίτερα με tweet.
Ο υπεύθυνος του project, David Mikula, δήλωσε για το Stanley
"Το Stanley παίζει αρχεία MIDI. Για να γεμίσουμε το ρεπερτόριο του, έπρεπε να γράψουμε τα τραγούδια των καλλιτεχνών του φεστιβάλ διά ακοής σε αντίστοιχο αρχείο, χρησιμοποιώντας ένα MIDI keyboard 88 πλήκτρων και το λογισμικό Logic Pro. Οι παραγγελιές από το Twitter έρχονται συνέχεια και ο κόσμος θέλει να ακούσει το Stanley να παίζει τραγούδια κάθε είδους και κάθε καλλιτέχνη. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες online τεράστιες βιβλιοθήκες με αρχεία MIDI, στις οποίες βρήκαμε την πλειοψηφία των τραγουδιών που ζητήθηκαν"
Μετά το φεστιβάλ, το Stanley θα επιστρέψει στα γραφεία της Digital Kitchen και θα περιμένει προτάσεις για νέες παραστάσεις...
[via Mashable]