Στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου με δέσμες ιόντων προτείνουν οι ερευνητές

Μια νέα ιδέα για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου έχει αποδειχθεί κάπως επιτυχής σε ποντίκια μέχρι στιγμής. Η ιδέα βασίζεται στη χρήση ακτίνων ραδιενεργών ιόντων για την άμεση στόχευση καρκινικών όγκων και κυττάρων. Υπάρχουν, βέβαια, διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν καλύτερους τρόπους για τη στόχευση των καρκινικών κυττάρων. Για αρχή, η ακτινοβολία είναι εξαιρετικά δυσμενής και σκληρή για το σώμα. Χωρίς να είναι πιο στοχευμένη, τείνει να καταστρέφει κύτταρα κάθε φύσης, προκαλώντας ένα σωρό παρενέργειες που πολλοί ασθενείς θέλουν πιθανότατα να αποφύγουν.

Έχουμε δει μερικές πολύ εντυπωσιακές θεραπείες για τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες όχι μόνο έχουν επινοήσει ενέσιμα φάρμακα για τον καρκίνο, αλλά έχουν επίσης βρει τρόπους να σκοτώνουν τον καρκίνο με το φως, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει τις πόρτες για επαναστατικές νέες θεραπευτικές επιλογές. Αυτό το τελευταίο σύστημα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιώντας μια δέσμη ραδιενεργών ιόντων για να στοχεύσει απευθείας τον καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ποντίκια ήταν σε θέση να υποστούν πολύ λιγότερες παράπλευρες απώλειες από ό,τι επιτρέπουν οι τρέχουσες τεχνικές. Και, με περαιτέρω δοκιμές, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι έτοιμο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επιτυχία της θεραπείας τους με δέσμη ιόντων σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Elsevier.

Αυτού του είδους οι πιο στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι πολύ καλές για τη θεραπεία όγκων που βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα, καθώς και εκείνων που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητα όργανα και μέρη του σώματος. Φανταστείτε έναν καρκινικό όγκο δίπλα στον νωτιαίο μυελό. Η έγχυση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο σώμα κοντά σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα εντός του νωτιαίου μυελού.

Ωστόσο, με μια πιο στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου, όπως αυτή η δέσμη ιόντων, η ακτινοβολία θα μπορούσε να χορηγηθεί απευθείας στους όγκους, αποφεύγοντας παράπλευρες βλάβες σε ευαίσθητα όργανα. Οι περισσότερες ακτινοθεραπείες στις οποίες βασίζονται οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη δέσμες ακτίνων Χ για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, όταν αυτοί οι όγκοι βρίσκονται βαθιά στο σώμα ή κοντά σε ευαίσθητα όργανα, καταστρέφουν υγιείς ιστούς στο πέρασμα τους.

Αυτό οδηγεί σε άλλες παρενέργειες, καθώς και σε επιπλοκές, και μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης. Ευτυχώς, με την επιτυχία αυτής της θεραπείας με δέσμη ιόντων, θα μπορούσαμε να δούμε καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο.

[via]

Loading