Strawberry: Η νέα AI του OpenAI λέγεται ότι θα ξεπεράσει τον άνθρωπο

Καθώς το γλωσσικό μοντέλο GPT-5 της επόμενης γενιάς του OpenAI πλησιάζει προς την κυκλοφορία του, ρίχνουμε τις πρώτες μας ματιές στις πιθανές καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που επιφυλάσσει το μέλλον. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του Reuters, ο οργανισμός που υποστηρίζεται από τη Microsoft εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνική για τη βελτίωση των δυνατοτήτων συλλογισμού της AI με την κωδική ονομασία "Strawberry". Η είδηση αυτή προέρχεται από πηγή που γνωρίζει το project και από εσωτερικά έγγραφα που εξέτασε το πρακτορείο ειδήσεων.

Γνωρίζουμε ότι ο OpenAI τρέχει για την ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI) από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν διέρρευσε η είδηση για το μυστικό μοντέλο Q*. Περίπου την ίδια εποχή, πολλοί εργαζόμενοι του OpenAI έγραψαν μια επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο προειδοποιώντας για μια νέα ανακάλυψη της Τεχνητής Νοημοσύνης που "θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα". Πιστεύεται ότι το Q* έχει έκτοτε μετονομαστεί σε Strawberry.

Σύμφωνα με το Reuters, το project Strawberry του OpenAI περιλαμβάνει την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε "να σχεδιάζει αρκετά μπροστά για να πλοηγείται αυτόνομα στο Διαδίκτυο" και να αναλαμβάνει "βαθιά έρευνα". Η τελευταία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των ψευδαισθήσεων, καθώς τα γλωσσικά μοντέλα συνήθως καταφεύγουν στην επινόηση πληροφοριών όταν δεν έχουν δεδομένα εκπαίδευσης για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μια πρόσφατη αναφορά του Bloomberg δίνει επίσης βάση στην ύπαρξη του Strawberry, αναφέροντας ότι ο OpenAI παρουσίασε ένα ερευνητικό έργο ικανό να επιτύχει "ανθρώπινη λογική" σε μια συνάντηση εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα. Αν και λίγα είναι γνωστά για την εσωτερική λειτουργία του Strawberry, μπορεί να έχει ομοιότητες με μια μέθοδο γνωστή ως Self-Taught Reasoner (STaR), η οποία επιτρέπει σε ένα μοντέλο να βελτιώνεται μαθαίνοντας από τη δική του συλλογιστική. Αυτό σημαίνει ότι η STaR θα μπορούσε να βοηθήσει τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης να επιτύχουν καλύτερη από την ανθρώπινη νοημοσύνη μακροπρόθεσμα.

Ο OpenAI δεν είναι ο μόνος οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης που κυνηγάει την προηγμένη, ανθρώπινη λογική. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Perplexity αναβάθμισε τη λειτουργία Pro Search για να αναλύει και να επιλύει σύνθετα ερωτήματα μέσω συλλογισμού πολλαπλών βημάτων για να μιμηθεί την ανθρώπινη έρευνα και επίλυση προβλημάτων.

Ωστόσο, ο OpenAI φαίνεται να στοχεύει υψηλότερα με το Strawberry, καθώς σχεδιάζει να αναπτύξει AI που θα μπορεί να περιηγείται στον ιστό ανεξάρτητα και, πιθανώς, να εκτελεί ενέργειες όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν οι προηγμένες δυνατότητες συλλογιστικής του Strawberry θα κάνουν το ντεμπούτο τους με το GPT-4o ή θα περιμένουν μέχρι την κυκλοφορία του GPT-5.

[via]

Loading