Στροφή και της Meta στην πυρηνική ενέργεια για τα data centers της

Μια νέα αναφορά υποδηλώνει ότι η Meta θα μπορούσε σύντομα να συνταχθεί με τις Google, Amazon και Microsoft για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια. Η εταιρεία φέρεται να αναζητά προτάσεις από πιθανούς προμηθευτές πυρηνικής ενέργειας για τη λειτουργία του ενεργοβόρου κέντρου δεδομένων της σε όλες τις ΗΠΑ.

Η Meta στοχεύει να ενσωματώσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στις δραστηριότητές της μέχρι το 2030. Αυτοί οι αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν από ένα έως τέσσερα γιγαβάτ ενέργειας, που αρκεί για τη συντήρηση εκατομμυρίων σπιτιών. Για λόγους σύγκρισης, ένας τυπικός πυρηνικός αντιδραστήρας των ΗΠΑ μπορεί να παράγει 1 γιγαβάτ ισχύος. Νωρίτερα φέτος αναφέρθηκε ότι η Meta σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική ενέργεια, αλλά ακύρωσε το σχέδιο λόγω της παρατήρησης ενός σπάνιου είδους μελισσών κοντά στην προτεινόμενη τοποθεσία.

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, εξετάζει το ενδεχόμενο στροφής προς την πυρηνική ενέργεια, καθώς η εταιρεία πιστεύει ότι «η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα καθαρότερο, πιο αξιόπιστο και διαφοροποιημένο ηλεκτρικό δίκτυο». Στο επίσημο έντυπο για τους προμηθευτές, η Meta έχει περιγράψει ότι θα δέχεται υποβολές από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2025.

Σε ανακοίνωσή της, η Meta αναφέρει:

Καθώς οι νέες καινοτομίες φέρνουν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς και υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην παροχή σταθερής ενέργειας βασικού φορτίου για την υποστήριξη των αναπτυξιακών αναγκών των ηλεκτρικών δικτύων που τροφοδοτούν τόσο τα κέντρα δεδομένων μας (τη φυσική υποδομή στην οποία λειτουργούν οι πλατφόρμες της Meta) όσο και τις κοινότητες γύρω από αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η εταιρεία ζητά προτάσεις από εταίρους «με εμπειρία τόσο σε μικρούς δομοστοιχειωτούς αντιδραστήρες (SMR) όσο και σε μεγαλύτερους πυρηνικούς αντιδραστήρες», η Meta ενδιαφέρεται περισσότερο για τους SMR, καθώς είναι συμπαγείς και αποτελούν μια ευέλικτη εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς.

Τα πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να θέτουν πολλές προκλήσεις, όπως ο δημόσιος σκεπτικισμός και τα ρυθμιστικά εμπόδια, ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρουν υπερτερούν των προκλήσεων για τις εταιρείες με τεράστια υπολογιστικά κέντρα. Η κίνηση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με τις προσπάθειες της Meta να εισαγάγει επιπλέον καθαρές πηγές ενέργειας στο δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει ήδη ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, αποθήκευση μπαταριών και, πιο πρόσφατα, γεωθερμικές πηγές.

[via]

Loading