Πολύς ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από τo φαντασμαγορικό σταμάτημα του τρένου στην ταινία Spiderman 2 για το αν κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά εφικτό ή όχι εφόσον φυσικά δεν επρόκειτο για τον φανταστικό υπερήρωα Spiderman αλλά για έναν οποιονδήποτε κοινό θνητό που ...εκτοξεύει ιστό αράχνης από τα χέρια.
Στη διαφωνία αυτή έρχεται τώρα να ρίξει φως νέα μελέτη σπουδαστών του Πανεπιστημίου του Leicester που ανέλυσαν τη σκηνή με βάση τους νόμους της φυσικής και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους. Σύμφωνα με τους James Forster, Mark Bryan και Alex Stone, ο Spiderman πράγματι θα μπορούσε να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο το τρένο.
Αρχικά οι τρεις σπουδαστές υπολόγισαν τη συνολική δύναμη που θα χρειαζόταν για να σταματήσει το τρένο, προσδιορίζοντας την ορμή του και την ώρα που χρειάστηκε για να ακινητοποιηθεί από την εκτόξευση του πρώτου ιστού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η δύναμη του ιστού θα έπρεπε να ανέρχεται στα 300.ο00 newtons και η ακαμψία του στα 3.13 gigapascals κάτι που εμπίπτει στα όρια των δυνατοτήτων της αράχνης orb-weaver (1.5-12 gigapascals). Επιπλέον, ο δυνατότερος ιστός είναι αυτός της αράχνης Darwin Bark Spider με ανθεκτικότητα μεγαλύτερη των 500 megajoules/κυβικό μέτρο που θα απαιτούνταν για το σταμάτημα του τρένου.
Σε περίπτωση τελικά που δημιουργηθεί ένας πραγματικός Spiderman (μιας και σύμφωνα με τον μαθηματικό Skip Garibaldi δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα) θα πρέπει να γνωρίζει ότι στα προσόντα του δε συμπεριλαμβάνεται μόνο η ταλάντευση ανάμεσα σε ουρανοξύστες αλλά και το σταμάτημα τρένων.
[via]