Εκτός από την παραγωγή κειμένου, εικόνων και κώδικα, τα AI εργαλεία έχουν και τη δυνατότητα να συνθέσουν μουσική, κάτι που απέδειξαν τον περασμένο Απρίλιο οι The Weeknd και Drake, αλλά η μουσική βιομηχανία δεν «ψήνεται» (τουλάχιστον για την ώρα) με αυτήν την προοπτική και επιθυμεί να παραμείνει η δημιουργία αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο.
Με το ίδιο σκεπτικό, η διοργανώτρια των βραβείων Grammy (Recording Academy) ανακοίνωσε επίσημα ότι κανένα τραγούδι που έχει παραχθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό και να κερδίσει κάποιο βραβείο. Σύμφωνα με τον CEO, Harvey Mason Jr., οι καλλιτέχνες θα μπορούν να βοηθηθούν από το AI στη σύνθεση των τραγουδιών τους, αλλά μόνο ως έναν βαθμό και η δική τους συμμετοχή θα πρέπει να είναι συντριπτικά μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα, στην κατηγορία Song of the Year θα πρέπει τα τραγούδια να έχουν γραφτεί από άνθρωπο δημιουργό και όχι από κάποιο εργαλείο τύπου ChatGPT. Το ίδιο ισχύει και για τις κατηγορίες που αφορούν την απόδοση του καλλιτέχνη, όπως Best Pop Duo/Group Performance, όπου μόνοι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να βραβευτούν (και όχι ψηφιακοί καλλιτέχνες τύπου Hatsune Miku).
Εκτός από τη μουσική βιομηχανία, υπάρχουν και άλλοι καλλιτεχνικοί κλάδοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα AI εργαλεία. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της απεργίας των σεναριογράφων στο Hollywood, καθώς ένα από τα αιτήματα τους είναι ο περιορισμός της χρήσης του AI στη συγγραφή σεναρίων.
Πάντως, είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να δούμε αν όντως το AI θα μείνει έξω από τα καλλιτεχνικά δρώμενα…
[via]