Τελικά είναι εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο; Αυτό το εξαιρετικό video δίνει μια καλή εξήγηση...

Οι συντελεστές του καναλιού Kurzgesagt έχουν κάνει μερικά video σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο, αλλά το συγκεκριμένο είναι αξιοσημείωτο για τη συνοπτική, διαισθητική εξήγηση και οπτικοποίηση της σταθερής ταχύτητας που διανύουμε στο χωροχρόνο (ειδική σχετικότητα).

Τα πάντα στο Σύμπαν μας κινούνται με την ταχύτητα του φωτός μέσα στον τετραδιάστατο χωροχρόνο. Η ταχύτητά σας μέσω του χωροχρόνου είναι το άθροισμα των ξεχωριστών ταχυτήτων σας μέσω του χρόνου και του χώρου. Σας είναι αδύνατο να μείνετε ακίνητοι. Ακόμη και αν δεν κινείστε μέσα στις διαστάσεις του χώρου, κινείστε μέσα στη διάσταση του χρόνου.

Μπορείτε να επιβραδύνετε στη διάσταση του χρόνου, κινούμενοι ταχύτερα στις διαστάσεις του χώρου, αλλά συνολικά, θα κινείστε πάντα με την ταχύτητα του φωτός μέσα στο χωροχρόνο. Και μπορείτε να «ανταλλάξετε» την κίνηση μέσα στο χώρο με την κίνηση μέσα στο χρόνο: «Κινήσου γρηγορότερα στο χώρο, πήγαινε πιο αργά στο χρόνο. Κινήσου πιο αργά στον χώρο, πήγαινε πιο γρήγορα στον χρόνο». Ή όπως το έθεσε ένας σχολιαστής:

Η ταχύτητα σας είναι σταθερή. Οπότε όσο πιο γρήγορα κινείστε στις διαστάσεις του χώρου, τόσο πιο αργά κινείστε στις διαστάσεις του χρόνου, και το αντίστροφο.

Αυτή η εξήγηση σε κείμενο ίσως δεμ βγάζει τόσο νόημα όσο η οπτικοποίηση στο video, οπότε σας προτείνουμε απλά να το παρακολουθήσετε!

Loading