Thierry Breton: Παραιτήθηκε ο επόπτης των Big Tech στην ΕΕ

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Γάλλος Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, παραιτήθηκε από τη θέση του, δείχνοντας με το δάχτυλο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Μπρετόν, ο οποίος είχε προταθεί από τον Μακρόν για δεύτερη θητεία, χρησιμοποίησε την παραίτησή του για να κατηγορήσει τη φον ντερ Λάιεν ότι προσπαθούσε κατ' ιδίαν να πείσει τον Μακρόν να τον αποπέμψει.

Πριν από λίγες ημέρες, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου - για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν συζητήσατε απευθείας μαζί μου", αναφέρεται στην παραίτηση του Breton.

Η είδηση έρχεται εν μέσω εντάσεων στην Επιτροπή, καθώς η φον ντερ Λάιεν έχει πιέσει για τη δημιουργία ενός Κολλεγίου Επιτρόπων με αυστηρότερη ισορροπία μεταξύ των φύλων. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Σλοβενία απέσυραν άνδρες υποψηφίους και τους αντικατέστησαν με γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω πιέσεων από την Πρόεδρο της ΕΕ.

Η παραίτηση του Μπρετόν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η φον ντερ Λάιεν προσέφερε ένα "πολιτικό αντάλλαγμα" για ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία, εάν ο Μακρόν απέσυρε το όνομά του, μια ακόμη απόδειξη "αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης", όπως διαβεβαίωσε.

Η CEO της X Corporation Linda Yaccarino χαιρέτισε την παραίτηση ως μια "καλή ημέρα για την ελευθερία του λόγου". Ο ηγέτης της πλατφόρμας συγκρούστηκε με τον Επίτροπο της ΕΕ καθώς ο Μπρετόν επέβλεπε τη ρύθμιση των εταιρειών τεχνολογίας με τη μορφή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο Επίτροπος είχε ζητήσει έντονα από τον ιδιοκτήτη της X (πρώην Twitter) Elon Musk να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη συγκράτηση του περιεχομένου.

Ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε έκτοτε τον στενό σύμμαχο Στεφάν Σεζουρνέ ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έχει τις ευλογίες του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Οι υποψηφιότητες για το Κολέγιο των Επιτρόπων δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα, με την αποχώρηση μεγάλων ονομάτων, όπως ο Μπρετόν και η Βεστάγκερ, να αφήνουν δύσκολο έργο στους διαδόχους τους.

Loading