Τι γνωρίζουμε για τα pagers που εξερράγησαν στον Λίβανο

Πριν από μερικές ημέρες εξερράγησαν βομβητές (pagers) σε ολόκληρο τον Λίβανο στο πλαίσιο συντονισμένης επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στα επακόλουθα.

Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα την περασμένη Τρίτη και σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα, οι κάτοχοι τους πίστευαν ότι είχαν λάβει μήνυμα από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση τους, οι βομβητές εξερράγησαν προκαλώντας τραυματισμούς στους ιδιοκτήτες και τους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με λιβανέζους αξιωματούχους του τομέα της υγείας, από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 1.850 άνθρωποι στη Βηρυτό, 150 στην Μπέκα και 750 στο Νότιο Λίβανο. Μια ΜΚΟ στη Συρία δήλωσε ότι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκεί.

Η 9χρονη Fatima Abdullah ήταν ένα από τα δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Σύμφωνα με τους New York Times, είδε τον βομβητή να χτυπάει, τον πήρε για να τον δείξει στον πατέρα της και τον κρατούσε στα χέρια της όταν εξερράγη. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκε επίσης ο Mojtaba Amini, πρεσβευτής του Ιράν στο Λίβανο, ο οποίος έχασε το ένα του μάτι από την έκρηξη.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συμμετοχή του στην επίθεση, αλλά ο κόσμος υποθέτει ότι η Ιερουσαλήμ είναι υπεύθυνη. Η Χεζμπολάχ και η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ και υποσχέθηκαν αντίποινα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση, ούτε ήταν ενήμερες.

Ο βομβητής ή pager είναι μια μικρή και απλή τηλεπικοινωνιακή συσκευή. Είναι συνήθως ένα μικρό πλαστικό τούβλο με οθόνη LCD και ηχείο. Τα περισσότερα από αυτά λαμβάνουν μόνο μηνύματα, και συχνά πολύ απλά μηνύματα όπως μια σειρά αριθμών. Ήταν δημοφιλή καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, γεγονός που οδήγησε σε ηθικά διλήμματα, λόγω της σύνδεσής τους με εμπόρους ναρκωτικών.

Καθώς η αγορά των κινητών τηλεφώνων αναπτύχθηκε ραγδαία τα επόμενα χρόνια, ο βομβητής φαινόταν ότι μπήκε στο χρονοντούλαπο των παρωχημένων τεχνολογιών. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμα περιπτώσεις χρήσης για την παλιά συσκευή. Οι βομβητές μεταδίδουν και λαμβάνουν σήματα μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι αν τα κινητά τηλέφωνα ή το Wi-Fi σταματήσουν να λειτουργούν, ο βομβητής εξακολουθεί να λειτουργεί. Επίσης, δεν διαθέτουν GPS, κάμερες ή κάποιο από τα άλλα δεκάδες κομμάτια τεχνολογίας που παράγουν τηλεμετρικά δεδομένα.

Για τους λόγους αυτούς, οι βομβητές θεωρούνται πιο ανθεκτικοί και ασφαλείς από τις παραδοσιακές συσκευές επικοινωνίας. Οι βομβητές είναι συνηθισμένοι στα αμερικανικά νοσοκομεία, όπου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τους χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν καθημερινά.

"Μπορείτε να τα πετάξετε στην τουαλέτα. Μπορείτε να τους ρίξετε κάτω . Και λειτουργούν με μια μπαταρία ΑΑ... για πάντα. Και είναι φτηνά. Είναι σαν τις κατσαρίδες της επικοινωνίας", δήλωσε ένας γιατρός στο NPR το 2023. "Επίσης, οι βομβητές έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση. Λειτουργούν σε διαφορετικά ασύρματα δίκτυα από τα κινητά τηλέφωνα, οπότε είναι πιο αξιόπιστοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης", εξήγησε ένας άλλος.

Οι ιδιότητες που τα καθιστούν πολύτιμα για τους γιατρούς τα έχουν επίσης κάνει πολύτιμα για τα διεθνικά καρτέλ ναρκωτικών, τις εγκληματικές οργανώσεις και τις στρατιωτικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται σε διαμάχη με το Ισραήλ κατά διαστήματα εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ είναι καλές σε αυτό που κάνουν και υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε κινητό τηλέφωνο ή συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο είναι ευάλωτη σε επιθέσεις. Τον Φεβρουάριο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατακεραύνωσε τα κινητά τηλέφωνα σε ομιλία του.

Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση είναι οι Gold Apollo Rugged Pager AR-924. Η μπαταρία του υποτίθεται ότι διαρκεί 85 ημέρες με μία μόνο φόρτιση, η οθόνη του με οπίσθιο φωτισμό LED είναι αναγνώσιμη στο άμεσο ηλιακό φως και μπορεί να επιβιώσει μετά από βύθιση στο νερό.

Το AR-924 είναι προϊόν της εταιρείας Gold Apollo στην Ταϊβάν. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, όταν ο κόσμος είχε αναγνωρίσει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν, η ιστοσελίδα της Gold Apollo κατέρρευσε. Κάποιοι μάχιμοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν τα γραφεία της Gold Apollo στην Ταϊβάν και άκουσαν την παράξενη ιστορία για το πώς οι βομβητές έφτασαν να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση.

Σύμφωνα με τον Hsu Ching-kuang, ιδρυτή της Gold Apollo, η εταιρεία του δεν κατασκεύαζε καθόλου αυτούς τους βομβητές. Ο Hsu δήλωσε στο NPR ότι μια μυστηριώδης γυναίκα με το όνομα "Teresa" τον προσέγγισε πριν από τρία χρόνια για λογαριασμό μιας άλλης εταιρείας που ονομάζεται BAC Consulting. Η Teresa διαπραγματεύτηκε ένα συμβόλαιο που θα επέτρεπε στην BAC Consulting να πουλάει τους βομβητές Gold Apollo σε άλλες αγορές και, κυρίως, να χρησιμοποιεί το λογότυπο της εταιρείας σε βομβητές που κατασκεύαζε η ίδια.

"Είπαν ότι ήθελαν να αναπτύξουν μια ομάδα μηχανικών. Τους είπα ότι τα πράγματα που φτιάχνετε δεν είναι ούτε εύχρηστα ούτε αισθητικά ευχάριστα. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τα δικά μου προϊόντα;"

Ο Hsu δήλωσε ότι η Teresa και η BAC ήταν ένας μπελάς για να συνεργαστεί και ότι ορισμένες από τις πληρωμές δρομολογήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στη Μέση Ανατολή που είχαν επισημανθεί από την Ταϊβάν. Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν την BAC Consulting σε ένα κτίριο γραφείων στην Ουγγαρία, αλλά δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη της.

Όποιος και αν είναι ο υπεύθυνος για το συμβάν,  πρόκειται για μια εξελιγμένη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού που χρειάστηκαν χρόνια για να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η μπαταρία του Apollo Gold δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αποδώσει το είδος της εκρηκτικής ισχύος που παρατηρήθηκε στην επίθεση και ότι είναι πιθανό να προστέθηκαν εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.

Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ή να το δούμε σε καμιά ταινία σε μερικά χρόνια…

[via]

Loading