Τι συμβαίνει τελικά με το uBlock Origin στον Chrome browser

Αν παρακολουθείτε τακτικά την ειδησεογραφία, πιθανότατα θα γνωρίζετε τι ετοιμάζει η Google στις μέρες μας όσον αφορά τους ad blockers και την υποστήριξη των extensions. Η εταιρεία διεξάγει έναν διμέτωπο πόλεμο, καθώς προσπαθεί να καταστήσει άχρηστα τα adblockers και τα content blockers, τουλάχιστον στο YouTube, με υποτιθέμενες διαφημίσεις που εισάγονται από την πλευρά του server και οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μπλοκαριστούν.

Δεύτερον, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να καταστήσει αδύνατη την ενεργοποίηση των μη υποστηριζόμενων adblockers, μεταξύ άλλων extensions και add-ons, στο Chrome, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το εξαιρετικά δημοφιλές uBlock Origin. Αυτά τα μη υποστηριζόμενα extensions βασίζονται στο API Manifest V2, το οποίο έχει διαδεχθεί το Manifest V3. Το τελευταίο υπόσχεται καλύτερη ιδιωτικότητα, ασφάλεια και απόδοση.

Η εταιρεία δοκιμάζει τη δυνατότητα απενεργοποίησης της επιλογής ενεργοποίησης μη υποστηριζόμενων επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης, όπως το uBlock Origin, έτσι ώστε οι χρήστες να μην μπορούν πλέον να τις χρησιμοποιούν και η μόνη επιλογή θα είναι η αναζήτηση υποστηριζόμενων εναλλακτικών λύσεων.

Για όσους ενδεχομένως δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, ο διαχειριστής των extensions του Google Chrome προσφέρει σήμερα ένα διακόπτη για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μη υποστηριζόμενα πρόσθετα όπως το uBlock Origin. Ωστόσο, το άρθρο υποστήριξης της εταιρείας έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι απλώς κάτι προσωρινό. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

Σημαντικό: Μπορείτε να ενεργοποιήσετε εκ νέου ένα extension μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την απενεργοποίησή του. Σας συνιστούμε να βρείτε ένα εναλλακτικό extension πριν απενεργοποιηθεί μόνιμα.

Έτσι, το κουμπί ενεργοποίησης τέτοιων extensions, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στην έκδοση Canary, θα είναι σύντομα γκριζαρισμένο και στις εκδόσεις του καναλιού Stable.

Όταν κάποιος προσπαθεί να κατεβάσει MV2 extensions όπως το uBlock Origin από το Chrome Web Store, εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα που λέει: «Αυτό το extension μπορεί σύντομα να μην υποστηρίζεται πλέον, επειδή δεν ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές για τα extensions του Chrome».

Ως εκ τούτου, η Google θεωρεί ότι το uBlock Origin και άλλα τέτοια MV2 extensions δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον υπολογιστή σας και θέλει να προχωρήσετε σε εναλλακτικές λύσεις MV3. Ο δημιουργός του uBlock Origin συνιστά επίσημα το uBlock Origin Lite το οποίο βασίζεται στο νεότερο API και συνεπώς υποστηρίζεται επίσημα.

[via]

Loading