Το «δάχτυλο του θανάτου»: Ένα ωκεάνιο φαινόμενο που σκοτώνει με ένα άγγιγμα [Video]

Οι αλμυροί παγοκρύσταλλοι είναι ένας συνδυασμός άλμης και παγοκρύσταλλων που αναπτύσσονται κάτω από τις παγοκρηπίδες στον ωκεανό. Αν και τεχνικά είναι απλώς ένα κομμάτι υπερψυγμένου πάγου που μεγαλώνει προς τα κάτω, οι παγοκρύσταλλοι φέρουν και ένα πολύ πιο μοχθηρό όνομα: το «δάχτυλο του θανάτου». Ο λόγος που πολλοί έχουν αρχίσει να αναφέρονται σε αυτά τα ωκεάνια φαινόμενα ως «δάχτυλα του θανάτου» οφείλεται στο πόσο κρύα είναι. Είναι τόσο κρύα, στην πραγματικότητα, που το άγγιγμα τους σημαίνει θάνατο για σχεδόν οτιδήποτε.

Παρά τις θανατηφόρες συνθήκες που περιβάλλουν αυτά τα ωκεάνια φαινόμενα, οι επιστήμονες μόλις τώρα άρχισαν να τα κατανοούν πραγματικά. Για την ακρίβεια, τα κατέγραψαν για πρώτη φορά το 2011, παρά το γεγονός ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά την ύπαρξη τους τη δεκαετία του 1960. Και ακόμη και τότε, αυτά που γνωρίζουν για αυτούς τους ζωντανούς παγοκρύσταλλους είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Το «δάχτυλο του θανάτου» φαίνεται πάντως να μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα, με τα περισσότερα να μεγαλώνουν έως και αρκετά μέτρα την ημέρα. Μόλις φτάσουν στον πυθμένα του ωκεανού, εξαπλώνονται γρήγορα και μετατρέπονται σε ένα φύλλο πάγου, σκοτώνοντας οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτά. Σε αυτό το σημείο πλάσματα όπως οι αστερίες αρχίζουν πραγματικά να κινδυνεύουν. Αυτό συμβαίνει επειδή αν πιαστούν στην άλμη, παγώνουν σχεδόν αμέσως.

Αυτά οι παράξενοι αλμυροί παγοκρύσταλλοι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται. Το συμπυκνωμένο και αλμυρό νερό γύρω τους είναι αρκετά κρύο ώστε να παγώνει το νερό καθώς βυθίζεται, και έτσι αναπτύσσονται. Ωστόσο, το εσωτερικό τους παραμένει υγρό, γεγονός που έχει προκαλέσει μερικά ερωτηματικά καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν λίγο καλύτερα αυτό το ωκεάνιο φαινόμενο.

Παρότι το «δάχτυλο του θανάτου» είναι εξαιρετικά θανατηφόρο, η ποσότητα των πλασμάτων που σκοτώνει είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη, καθιστώντας το επικίνδυνο για τα ζώα που βρίσκονται αρκετά κοντά του, αλλά όχι αρκετά επικίνδυνο ώστε να προκαλέσει προβλήματα στο ευρύτερο οικοσύστημα.

[via]

Loading