Το λίπος στην κοιλιά συσχετίζεται με τον χρόνιο πόνο, ειδικά στις γυναίκες!

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, το περιττό κοιλιακό λίπος έχει συσχετιστεί με χρόνιο πόνο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους που μπορεί να μειώσει την περιφέρεια της μέσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των ευρέως διαδεδομένων μυοσκελετικών παθήσεων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Monash εξέτασαν τα δεδομένα της UK Biobank από 32.409 άτομα που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία της περιοχής της κοιλιάς τους για να αξιολογήσουν τις εναποθέσεις λίπους - τόσο γύρω από τα όργανα (σπλαχνικός λιπώδης ιστός) όσο και ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός). Αυτοί οι ασθενείς, κατά τη στιγμή των σαρώσεων, ρωτήθηκαν επίσης για τον πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τους γοφούς, τα γόνατα ή «σε όλο το σώμα» που υπήρχε για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Από την ομάδα αυτή, 638 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επανεξέταση της μαγνητικής τομογραφίας και των αναλύσεων πόνου δύο χρόνια μετά την αρχική μαγνητική τομογραφία τους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο τύπων κοιλιακών λιποαποθέσεων και του επιπολασμού του χρόνιου πόνου και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια αναλογία που συνδυάζει τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό (VAT), τον υποδόριο λιπώδη ιστό (SAT) και τον πόνο (αναλογία VAT:SAT). Οι γυναίκες, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 51% των συμμετεχόντων, είχαν μεγαλύτερη διάδοση χρόνιου πόνου όταν έμπαινε στο παιχνίδι το κοιλιακό λίπος, με διπλάσιες θέσεις πόνου όταν το VAT ήταν αυξημένο και 60% περισσότερο χρόνιο πόνο με υψηλό SAT καθώς και με την αναλογία VAT:SAT. Για τους άνδρες, μεγαλύτερος χρόνιος πόνος σχετιζόταν με 34% (VAT), 39% (SAT) και 13% (αναλογία VAT:SAT).

«Ο κοιλιακός λιπώδης ιστός συσχετίστηκε με τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπερβολικές και έκτοπες εναποθέσεις λίπους μπορεί να εμπλέκονται στην παθογένεια του πολυτοπικού και εκτεταμένου χρόνιου μυοσκελετικού πόνου», σημείωσαν οι ερευνητές. «Οι εντοπισμένες ισχυρότερες επιδράσεις στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες μπορεί να αντανακλούν τις διαφορές φύλου στην κατανομή του λίπους και τις ορμόνες».

Αν και πρόκειται για μελέτη παρακολούθησης και μικρό δείγμα, με μέση ηλικία 55 ετών, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη για ευρύτερη και μακροχρόνια μελέτη της συσχέτισης μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του εκτεταμένου χρόνιου πόνου. Είναι όμως η πρώτη φορά που η πάθηση συνδέεται με το μέγεθος της μέσης και όχι με το συνολικό βάρος και την παχυσαρκία. Και το υψηλότερο ποσοστό πόνου στις γυναίκες με εναποθέσεις λίπους VAT και SAT και η πιθανή σύνδεσή τους με τις ορμόνες και την κατανομή του λίπους ανοίγει επίσης την πόρτα για περαιτέρω έρευνα αυτής της εξαρτώμενης από το φύλο συσχέτισης.

Προηγουμένως, οι υπερβολικές εναποθέσεις κοιλιακού λίπους έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας (υψηλότερη στους άνδρες), του διαβήτη και ακόμη και με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος εμπλέκεται στην παθογένεια του χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού και υποδόριου λιπώδους ιστού. Ως εκ τούτου, η μείωση της κοιλιακής λιπώδους μάζας μπορεί να θεωρηθεί στόχος για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, ιδίως σε άτομα με πόνο σε πολλαπλά σημεία και εκτεταμένο πόνο.

Τα καλά νέα στην παρούσα μελέτη, λένε οι ερευνητές, είναι ότι η μείωση της περιφέρειας της μέσης σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας σειράς προβλημάτων χρόνιου πόνου, αντί της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στα σημεία του πόνου.

[via]

Loading