Το μέλλον της αποθήκευσης βρίσκεται στο γυαλί

Η αρχή που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο η Microsoft με το Project Silica, φαίνεται ότι πυροδότησε τις εξελίξεις και για τους υπόλοιπους κατασκευαστές μέσων αποθήκευσης, έτσι ώστε να στραφούν στη χρήση γυαλιού για να καλυφθούν οι εκθετικά αυξανόμενες ανάγκες της Ανθρωπότητας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 ο κόσμος θα έχει παράγει περίπου 175 zetabytes (ZB) δεδομένων. Αν λάβουμε υπόψιν ότι 1 zetabyte αντιστοιχεί σε 1 δισεκατομμύριο terabytes (TB) αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρηθούν αυτά τα δεδομένα σε παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης.

Η λύση που πρότεινε η Microsoft με το Project Silica μοιάζει ιδανική, διότι πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος κομμάτι γυαλιού χαλαζία που αντέχει σε βρασμό, γρατζουνιές, απομαγνητισμό, μικροκύματα, ακραίες θερμοκρασίες κλπ. χωρίς να υπάρχει καμία απώλεια των δεδομένων που έχουν εγχαρακτεί* στα εσωτερικά voxels.

*Η εγχάραξη έγινε με τη χρήση ταχύτατου laser και τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Το laser κωδικοποιεί τα δεδομένα δημιουργώντας οπές και παραμορφώσεις σε τρισδιάστατα στρώματα κλίμακας νανομέτρων μέσα στο γυαλι, το οποίο σε αυτή τη φάση μπορεί να χωρέσει έως 100 τέτοια στρώματα (γνωστά και ως voxels). Η ανάγνωση αυτών των δεδομένων γίνεται με πολωμένο φως που διαπερνά το γυαλί, αποκωδικοποιεί την πληροφορία και την αποδίδει με τη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Η Microsoft έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο να αποθηκεύσει 75.6TB δεδομένων σε ένα τέτοιο κομμάτι γυαλιού με μέγεθος περίπου όσο ένας σκληρός δίσκος 2.5''.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο CTO της Seagate, κ. John Morris, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας πειραματίζεται με τη χρήση γυαλιού ως μέσο για την αποθήκευση δεδομένων. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργηθούν συστήματα που θα μπορούν να διαβάσουν και να εγγράψουν δεδομένα σε αυτά τα “γυαλιά” με ικανοποιητική ταχύτητα. Μέχρι στιγμής, το Project Silica είναι αποκλειστικά read-only και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αρχείο.

Παρόμοιες έρευνες γίνονται και από τους άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως οι Samsung, Western Digital και Toshiba, άρα μπορούμε να περιμένουμε εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο τα επόμενα χρόνια.

[IEEE]

Loading