Το μέλλον των αντηλιακών είναι προ των πυλών, οικολογικό και εμπνευσμένο από τα χταπόδια!

Ένα μοναδικό υλικό εμπνευσμένο από μια χρωστική ουσία στο δέρμα των χταποδιών, των καλαμαριών και των σουπιών έχει αξιοποιηθεί για να ενισχύσει τα ενεργά συστατικά που προστατεύουν το δέρμα στα αντηλιακά, καθώς και για να παρέχει μια ασπίδα κατά της δερματικής βλάβης. Και ενώ συνοδεύεται από όλα τα οφέλη για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, είναι ακίνδυνο για το περιβάλλον, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση όχι μόνο στην αντηλιακή προστασία αλλά και στην περιποίηση του δέρματος γενικότερα.

Το Xanthochrome, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και χρόνια, είναι δημιούργημα των Χημικών του Πανεπιστημίου Northwestern, Leila Deravi και Camille Martin, οι οποίες κατάλαβαν ότι είχαν βρει κάτι καλό από νωρίς στην έρευνα τους και δημιούργησαν την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seaspire. Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τώρα την αποτελεσματικότητα του σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, καθώς πλησιάζουν στη γραμμή του τερματισμού μετά από χρόνια έρευνας.

Τι ακριβώς είναι το Xanthochrome;

Σε φυσική μορφή είναι μια καφέ σκόνη, αλλά η επιστήμη πίσω από αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για τη συνθετική εκδοχή της ξανθοματίνης, ενός σημαντικού μορίου χρωστικής ουσίας που βρίσκεται στο δέρμα των κεφαλόποδων, όπως τα χταπόδια, καθώς και των εντόμων. Η ξανθοματίνη είναι επίσης ένα βασικό αντιοξειδωτικό, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια εργασία του 2019 για το καλαμάρι jumbo (Dosidicus gigas). Τα μόρια της χρωστικής είναι ένα κρίσιμο βιοδραστικό συστατικό της σύνθεσης των κεφαλόποδων, και φιλοξενούν επίσης μια χρωμοφόρο περιοχή που ελέγχει την απορρόφηση του μήκους κύματος του φωτός και, τελικά, το χρώμα που θα γίνει αντιληπτό στην επιφάνεια.

«Το μυστικό του μοναδικού χρωματισμού των κεφαλόποδων προέρχεται από τις πολυλειτουργικές χημικές ενώσεις τους, τις οποίες εντοπίσαμε στο εργαστήριό μας στο Northeastern», δήλωσε η Deravi, επιστημονική σύμβουλος της Seaspire και αναπληρώτρια καθηγήτρια χημείας και χημικής βιολογίας στο Northeastern. «Η διδακτορική εργασία της Camille ήταν η πρώτη που έδειξε ότι αυτά τα μικρά μόρια μέσα στο δέρμα των κεφαλόποδων που συμβάλλουν στο καμουφλάζ του ζώου έχουν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι καθαριστές ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι μέχρι να το εξετάσουν, κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τις εξαιρετικές προστατευτικές ιδιότητες της ξανθοματίνης από το υπεριώδες φως. «Έχουν επίσης αρκετά σημαντικές οπτικές ιδιότητες που προστατεύουν από την έκθεση στο ηλιακό φως, η οποία είναι η κύρια λειτουργία ορισμένων φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας και αντηλιακών».

Και εδώ είναι που έρχεται η προσαρμογή τους για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος. Στην τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες δείχνουν πώς μια συνθετική εκδοχή της ξανθοματίνης μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας των αντηλιακών όταν αναμειγνύεται με οξείδιο του ψευδαργύρου, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, όπως τα κοράλλια, ή στον άνθρωπο

«Υπάρχουν πολλές τοξικότητες που σχετίζονται με τα παραδοσιακά φίλτρα UV στα αντηλιακά», δήλωσε η Deravi. «Μερικά από τα χημικά φίλτρα UV ειδικότερα είναι γνωστό ότι δημιουργούν αντιδραστικά είδη οξυγόνου που δεν είναι μόνο κακά για το περιβάλλον, αλλά μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο δέρμα μας και να προκαλέσουν συστηματικές τοξικότητες».

Από την εργασία τους, οι επιστήμονες διαμόρφωσαν το Xanthochrome, το οποίο έχει βρεθεί ότι αυξάνει την υπεριώδη προστασία του οξειδίου του ψευδαργύρου κατά 28% και ενισχύει τη δυνατότητα αποκλεισμού του ορατού φωτός κατά 45%. Όταν δοκιμάστηκε σε δείγματα κοραλλιών σε πενταπλάσια ποσότητα από αυτή που απαιτείται σε ένα αντηλιακό, δεν είχε καμία αρνητική επίδραση. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το Xanthochrome, το οποίο στην ακατέργαστη μορφή του εμφανίζεται ως καφέ, με υφή σκόνης, προστατεύει το δέρμα από τη φωτογήρανση και μπορεί ακόμη και να αποκαταστήσει την ποιότητα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες από τον Ήλιο. Η ομάδα βλέπει αυτό το προϊόν βιολογικής έμπνευσης ως ένα πραγματικό συστατικό επόμενης γενιάς που μπορεί να προστεθεί σε άλλες φόρμουλες και να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό ενισχυτικό στα αντηλιακά με βάση τα ορυκτά.

«Δεν δημιουργήσαμε ένα νέο μόριο», δήλωσε η Martin. «Καταφέραμε να απομονώσουμε και να χαρακτηρίσουμε τις ιδιότητες των βιομορίων που βρίσκονται μέσα στα κεφαλόποδα, να κατασκευάσουμε μια βιο-ομοιόμορφη έκδοση του υλικού που υπάρχει στη φύση και να τοποθετήσουμε το Xanthochrome ως ένα νέο ενεργό συστατικό που παρέχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την περιποίηση του δέρματος».

Το 2022, η Seaspire συγκέντρωσε $4 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές για χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης, για την οποία οι Martin και Deravi λένε ότι βρίσκονται στη γραμμή του τερματισμού. Τώρα ο στόχος τους είναι να συνάψουν νέες συνεργασίες για να φτάσει το Xanthochrome από το εργαστήριο στην αγορά, με στόχο όχι μόνο να είναι ένα αυτόνομο προϊόν αλλά να αποτελέσει βασικό συστατικό για άλλους κατασκευαστές.

«Δημιουργούμε προϊόντα που μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν και να υιοθετηθούν σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών», δήλωσε η Martin. «Δημιουργούμε κάτι που δεν είναι μόνο ασφαλές για όλους τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον».

«Είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρον χώρος όπου έχεις ένα μόνο μόριο που μπορεί να έχει τόσες πολλές λειτουργίες», πρόσθεσε η Deravi. «Πρέπει να αποδείξεις ότι οι νέες πρώτες ύλες είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο αλλά και για τον ωκεανό, όπου τελικά κάθε προϊόν πρόκειται να καταλήξει».

[via]

Loading