Τράπεζες και Big Tech στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για την υποστήριξη της AI

Η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας που απαιτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο Three Mile Island. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου υπάρχουν και πάλι φωνές που διαφωνούν με την επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων 13 χρόνια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο και έχει βρει στις τράπεζες ένα σημείο στήριξης για να απογειωθεί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων όπως η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas, η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Στη συνάντηση αυτή, δεκατέσσερις τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στήριξη τους σε projects που αφορούν την πυρηνική ενέργεια. Ο στόχος προέκυψε από τις πρώτες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP28 πέρυσι, οι οποίες διακήρυξαν την ανάγκη τριπλασιασμού της παγκόσμιας δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε για χρόνια πηγή διαμάχης μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, αλλά τώρα παρουσιάζεται ως μια γρήγορη επιλογή για τη μείωση των εκπομπών και την παράλληλη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Οι δύο μεγάλες εταιρείες, η BNP Paribas και η Barclays, επεσήμαναν στους Financial Times ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις συνεχίζουν να την απορρίπτουν λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα επικίνδυνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση και τη χρηματοδότηση πυρηνικών projects για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, ιδιαίτερα δεδομένης της ανόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αν και το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας αποτέλεσε ιστορικά εμπόδιο, η οικονομική στήριξη από τραπεζικά ιδρύματα γίνεται όλο και πιο σημαντική για την ανάπτυξη της.

Το υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας τους κατέστησε οικονομικά επισφαλή projects. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την απόφαση και την έναρξη λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα άλλο εμπόδιο σε ένα πλαίσιο επιτάχυνσης ενόψει της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Μια άλλη πρόκληση είναι η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία απαιτεί ασφαλή μακροχρόνια αποθήκευση. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για πυρηνικά ατυχήματα όπως το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα, τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην κοινή γνώμη. Η εξάρτηση από πιο προηγμένες τεχνολογίες και ο έλεγχος του πυρηνικού υλικού αποτελούν μέρος της συζήτησης σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ενέργεια. Άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Μέση Ανατολή, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεχίσουν την κατασκευή νέων εργοστασίων. Η Κίνα είδε αυτή την πηγή ενέργειας ως κινητήριο μοχλό για να συνεχίσει να τονώνει την οικονομία της.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες είδαν την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη λύση για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για μηδενικές καθαρές εκπομπές και υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις. Η δέσμευση της COP28 για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ισχύος έως το 2050 υπογράφηκε από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο τεχνολογικός τομέας έχει αρχίσει να αναπτύσσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, ως έναν πιθανό τρόπο παραγωγής ενέργειας σε σταθερή βάση. Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Oracle έχουν επανενεργοποιήσει και σχεδιάζουν να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους με πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω της ζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι δεσμεύσεις μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την πυρηνική ενέργεια αντικατοπτρίζουν μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης, τοποθετούμενες υπέρ αυτής της πηγής για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.

[via]

Loading