Μέσα στο 2018 είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι μια ερευνητική ομάδα στην Κίνα κατάφερε να αξιοποιήσει το εργαλείο CRISPR/Cas9 για να τροποποιήσει για πρώτη φορά τον γενετικό κώδικα ανθρώπινων εμβρύων. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της έρευνας, κ. He Jiankui, και η ομάδα του τροποποίησαν το γονίδιο CCR5 με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν ανθρώπους που θα είναι ανθεκτικοί απέναντι στον ιό HIV και βοήθησαν, μάλιστα, μερικά ζευγάρια - φορείς του ιού που ήθελαν να γίνουν γονείς. Αφότου ολοκλήρωσαν την τροποποίηση σε κάποια έμβρυα, προχώρησαν σε εμφύτευση τους σε δύο γυναίκες και αυτές γέννησαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά.
Μέχρις εδώ ακούγεται σαν ένα πολύ ελπιδοφόρο σενάριο για την εξέλιξη της Γενετικής, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά για τους ερευνητές. Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας (Xinhua News Agency), οι ερευνητές συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ότι η τεχνική τροποποίησης που ακολούθησαν δεν είναι πιστοποιημένη για την ασφάλεια και την αποδοτικότητά της, ενώ παραποίησαν τα σχετικά έγγραφα για να πείσουν ασθενείς και γιατρούς να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η ομάδα είπε στους ασθενείς πως θα συμμετέχουν σε μια δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS και όχι σε γενετική τροποποίηση.
Μετά την ολοκλήρωση του “πειράματος”, η ομάδα έσπευσε να υπερηφανευτεί για το κατόρθωμα της, αλλά σχεδόν άμεσα ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις μεθόδους της ως ασυνείδητες και ανήθικες. Από εκεί και έπειτα ενεργοποιήθηκαν οι αρχές της Κίνας για την πραγματοποίηση ερευνών και οδηγήθηκαν στη σύλληψη του He και των συνεργατών του.
Σήμερα, ήρθε στη δημοσιότητα η απόφαση της μυστικής δίκης που διεξήχθη πρόσφατα στην Κίνα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον He Jiankui σε 3ετη φυλάκιση, πρόστιμο 3 εκατ. yuan (περίπου €380.000) και δια βίου αποκλεισμό από οποιαδήποτε έρευνα στον τομέα της Ιατρικής, ενώ οι άμεσοι συνεργάτες του Zhang Renli και Qin Jinzhou θα εκτίσουν ποινές 2 ετών και 18 μηνών αντίστοιχα.
Από τη στιγμή που δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση για την απόφαση του δικαστηρίου, ούτε να κρίνουμε τους ερευνητές. Το σίγουρο είναι ότι το εργαλείο CRISPR θα βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη της Γενετικής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί για το γενικότερο καλό.
[via]