UVEX: Η NASA ετοιμάζει χάρτη του Διαστήματος στο υπεριώδες φάσμα
Καθώς η NASA εξερευνά το άγνωστο στον αέρα και το Διάστημα, μια νέα αποστολή για την καταγραφή του υπεριώδους φωτός σε ολόκληρο τον ουρανό θα δώσει στην υπηρεσία περισσότερες πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες και τα αστέρια. Το διαστημικό τηλεσκόπιο, με την ονομασία UVEX (UltraViolet EXplorer), πρόκειται να εκτοξευθεί το 2030 ως η επόμενη αποστολή της NASA για την εξερεύνηση της Αστροφυσικής Μέσης Κατηγορίας.
Εκτός από τη διεξαγωγή μιας εξαιρετικά ευαίσθητης έρευνας σε όλο τον ουρανό, το UVEX θα είναι σε θέση να κατευθύνει γρήγορα προς τις πηγές υπεριώδους φωτός στο Σύμπαν. Αυτό θα του επιτρέψει να καταγράψει τις εκρήξεις που ακολουθούν τις εξάρσεις βαρυτικών κυμάτων που προκαλούνται από τη συγχώνευση αστέρων νετρονίων. Το τηλεσκόπιο θα φέρει επίσης έναν υπεριώδη φασματογράφο για τη μελέτη των αστρικών εκρήξεων και των αστέρων μεγάλης μάζας.
"Το UVEX της NASA θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση τόσο των κοντινών όσο και των μακρινών γαλαξιών, καθώς και να παρακολουθήσουμε τα δυναμικά γεγονότα στο μεταβαλλόμενο Σύμπαν μας", δήλωσε ο Nicola Fox, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον. "Αυτή η αποστολή θα φέρει βασικές δυνατότητες στο εγγύς και μακρινό υπεριώδες φως στο στόλο των διαστημικών τηλεσκοπίων μας, παρέχοντας μια πληθώρα δεδομένων έρευνας που θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση των μυστικών του Σύμπαντος".
Η υπεριώδης έρευνα του τηλεσκοπίου θα συμπληρώσει τα δεδομένα από άλλες αποστολές που διεξάγουν ευρείες έρευνες αυτή τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Euclid υπό την ηγεσία του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) με τη συμβολή της NASA, και του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman της NASA, το οποίο πρόκειται να εκτοξευθεί έως τον Μάιο του 2027. Μαζί, αυτές οι αποστολές θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πολλαπλών μηκών κύματος χάρτη του Σύμπαντος μας.
"Με την ένταξη της νέας καινοτόμου αποστολής UVEX στο χαρτοφυλάκιό μας, θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό αρχείο δεδομένων που θα έχει διαρκή αξία για την επιστημονική κοινότητα", δήλωσε ο Mark Clampin, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA. "Αυτό το νέο τηλεσκόπιο θα συμβάλει στην κατανόηση του Σύμπαντος σε πολλαπλά μήκη κύματος και θα αντιμετωπίσει μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Αστροφυσικής σήμερα: τη μελέτη των φευγαλέων αλλαγών στο Σύμπαν".
Η NASA επέλεξε το concept του UVEX Medium-Class Explorer για να συνεχίσει την ανάπτυξή του μετά από λεπτομερή εξέταση δύο προτάσεων για Medium-Class Explorer και δύο προτάσεων για Mission of Opportunity από μια επιτροπή επιστημόνων και μηχανικών και μετά από αξιολόγηση με βάση το τρέχον χαρτοφυλάκιο αστροφυσικής της NASA σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους. Η αποστολή UVEX επιλέχθηκε για διετή αποστολή και θα κοστίσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα εκτόξευσης.
Κύρια ερευνήτρια της αποστολής είναι η Fiona Harrison στο Caltech στην Pasadena της Καλιφόρνια. Άλλα ιδρύματα που συμμετέχουν στην αποστολή είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, η Northrop Grumman και το Space Dynamics Laboratory.
Το πρόγραμμα Explorers είναι το παλαιότερο συνεχιζόμενο πρόγραμμα της NASA. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συχνή, χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Διάστημα με τη χρήση ερευνών διαστημικής επιστήμης υπό την καθοδήγηση κύριων ερευνητών που σχετίζονται με τα προγράμματα αστροφυσικής και ηλιοφυσικής του οργανισμού.
Από την εκτόξευση του Explorer 1 το 1958, το οποίο ανακάλυψε τις ζώνες ακτινοβολίας της Γης, το πρόγραμμα Explorers έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 90 αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών Uhuru και Cosmic Background Explorer, οι οποίες οδήγησαν σε βραβεία Νόμπελ για τους ερευνητές τους.
Το πρόγραμμα διαχειρίζεται το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA για τη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών, η οποία διεξάγει μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων έρευνας και επιστημονικής εξερεύνησης για τις μελέτες της Γης, τον διαστημικό καιρό, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε εδώ.