Βακτήρια μεταλλάχθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι ανθεκτικά στις αντιβιώσεις...
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει φιλοξενήσει σχεδόν 300 αστροναύτες τα τελευταία 24 χρόνια, αλλά αποτελεί επίσης την κατοικία αμέτρητων βακτηρίων. Παρά το γεγονός ότι οι διαστημικές υπηρεσίες προσπαθούν να διατηρούν το φορτίο καθαρό, όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και μικρόβια. Σε συνεργασία με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, μια ομάδα Ινδών ερευνητών ανέλυσε βακτηριακά στελέχη από τον ISS με τα ίδια είδη στη Γη, διαπιστώνοντας ότι τα «διαστημικά ξαδέρφια» ήταν λειτουργικά και γενετικά διαφορετικά. Φαίνεται επίσης ότι είναι πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει συνέπειες καθώς η NASA και άλλες υπηρεσίες στοχεύουν να ξεκινήσουν μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις πληρωμάτων στη Σελήνη και γύρω από αυτήν και ένα δίκτυο ιδιωτικών σταθμών κοντά στη Γη.
Κάθε μορφή ζωής επεκτείνεται και προσαρμόζεται στο περιβάλλον στο οποίο ζει, και η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον στο Διάστημα. Τα βακτήρια αναπαράγονται τόσο γρήγορα που οι οργανισμοί στο σταθμό είχαν το χρόνο να διαφοροποιηθούν αισθητά από τα ξαδέλφια τους στη Γη. Ο ISS είναι μια σφραγισμένη φυσαλίδα ανακυκλωμένου αέρα σε ένα περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας με μικροβαρύτητα και είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα βακτήρια για να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο μέρος.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα βακτήριο που έχει προσαρμοστεί ιδιαίτερα καλά στη ζωή στον ISS, γνωστό ως Enterobacter bugandensis. Οι ερευνητές απομόνωσαν 13 στελέχη του βακτηρίου από δείγματα του ISS. Το E. bugandensis βρίσκεται συνήθως στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα, αλλά μπορεί να προκαλέσει κλινικές λοιμώξεις σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε βρέφη.
Τα δείγματα από όλο τον ISS δείχνουν το E. bugandensis ως το κυρίαρχο είδος, αλλά δεν πρόκειται για τους ίδιους οργανισμούς που θα συναντούσαμε στη Γη. Η ομάδα αναφέρει ότι τα βακτήρια που απομονώθηκαν από δείγματα του ISS παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανοχή στις αντιβακτηριακές θεραπείες. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετά ανησυχητικό, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να υποστηρίζουν και την παρουσία άλλων μικροοργανισμών. Η μελέτη σημειώνει ότι οι αποικίες του E. bugandensis είναι ιδιαίτερα προστατευτικές για βακτήρια όπως ο Staphylococcus saprophyticus στο διαστημικό σταθμό.
Η έρευνα δεν εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις του μεταλλαγμένου E. bugandensis στους αστροναύτες, αλλά οι διαστημικές υπηρεσίες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους στο μέλλον. Αυτοί οι οργανισμοί δεν θα υπήρχαν ποτέ αν οι άνθρωποι δεν είχαν δημιουργήσει μια νησίδα ζωής σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές αεροδιαστημικές εταιρείες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τον γηρασμένο ISS με πολλαπλούς σταθμούς που θα εξυπηρετούν την επιστήμη, την εμπορική παραγωγή και τον τουρισμό, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να έρθουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε επαφή με αυτούς τους εξελιγμένους οργανισμούς, και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις συνέπειες της εξάπλωσης τους σε όλη τη Γη...
[NASA]