vivo Y22s Review: Μια τίμια επιλογή με συγκεκριμένους συμβιβασμούς

Με την αγορά να βρίθει από επιλογές στην entry-level και τη mid-range κατηγορία, είναι ομολογουμένως δύσκολο για μια εταιρεία να κάνει την πραγματική διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της διότι θα πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά ποιους τομείς θα ενισχύσει και σε ποιους θα κάνει εκπτώσεις προκειμένου να διατηρήσει το κόστος χαμηλό.

Από το 2019, όταν και λάνσαρε την πρώτη συσκευή της σειράς Y, η vivo έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα και στις χαμηλές κατηγορίες παρουσιάζοντας αρκετά μοντέλα που έχουν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα και λύνουν συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών. Κάθε χρόνο, μάλιστα, εμπλουτίζει τις συσκευές της περισσότερα στοιχεία και παράλληλα καταφέρνει να διατηρήσει την τιμή στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα, σεβόμενη το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.

vivo-y22s-techgear-review-8.jpg

Το πιο πρόσφατο μοντέλο της σειράς Y δεν είναι άλλο από το vivo Y22s, ένα πολύ ισορροπημένο all around smartphone που έχει σαφή πλεονεκτήματα, αλλά και εμφανείς ελλείψεις που είναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός να αποφασίσει αν τον επηρεάζουν στην καθημερινότητα του ή αν γενικότερα αφορούν τις πραγματικές ανάγκες που έχει από ένα smartphone.

Μετά από περίπου 2 εβδομάδες δοκιμών, μπορούμε να παραθέσουμε τις απόψεις μας, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν τις παραμέτρους τις κατηγορίας.

vivo-y22s-techgear-review-7.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ίσως το δυνατότερο σημείο του vivo Y22s από πλευράς εμφάνισης. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει μεν πλαστικό, αλλά η επεξεργασία του είναι αξιοπρόσεκτη, καθώς στο μάτι φαίνεται πολύ πιο premium ακόμα και από το συνηθισμένο γυαλί που χρησιμοποιούν άλλοι κατασκευαστές στην ίδια κατηγορία. Επιπλέον, η απόχρωση του παιχνιδίζει με το φως, δεν κρατά επάνω του δαχτυλιές και είναι αρκετά ανθεκτικό απέναντι σε τυχαίες γρατζουνιές που μπορεί να συμβούν π.χ. μέσα σε μια τσάντα.

vivo-y22s-techgear-review-11.jpg

Στο πίσω μέρος δεσπόζει το μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία με τρεις αισθητήρες κάμερας και LED flash, στο επάνω μέρος υπάρχει η υποδοχή για κάρτες SIM και microSD, στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons (με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων) στο ιδανικό ύψος για το μέσο χέρι, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε ηχείο, υποδοχή USB-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Η πρόσοψη, πάντως, δεν διεκδικεί δάφνες εμφάνισης καθώς τα bezels είνα αρκετά μεγάλα για την εποχή και η εμπρόσθια κάμερα είναι τοποθετημένη σε teardrop notch.

Δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας, αλλά τουλάχιστον στην περίπτωση του vivo Y22s μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα χωρίς θήκη και είναι πιστοποιημένο στα πρωτόκολλα IPX4/IP5X για προστασία από σταγόνες και σκόνη. 

vivo-y22s-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Εδώ έχουμε μια πρώτη «έκπτωση» από τη vivo με γνώμονα τα όσα έχουμε δει από άλλες συσκευές της ίδιας τιμής. Η εταιρεία τοποθέτησε ένα αρκετά μέτριο IPS LCD panel μεγέθους 6.55’’ και ανάλυσης HD+ (1612 x 720) που μας πηγαίνει πίσω τεχνολογικά τουλάχιστον μια τετραετία. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν επέλεξε ένα AMOLED panel υψηλότερης ανάλυσης που θα μπορούσε να απογειώσει συνολικά το vivo Y22s, εκτός αν το κρατά για κάποιο άλλο μοντέλο της σειράς ως σημείο υπεροχής.

Όπως και να ‘χει, η εμπειρία θέασης είναι ικανοποιητική για τον χρήστη που θέλει να περνά απλά την ώρα του στα social media ή χαζεύοντας γρήγορα videos σε YouTube, TikTok και λοιπές «κοινωνικές» δυνάμεις. Η φωτεινότητα και η ευκρίνεια στο φως της ημέρας είναι μέτριες, κάτι αναμενόμενο για ένα IPS LCD panel, αλλά μπορούμε να καταγράψουμε στα θετικά το γεγονός ότι δεν παρατηρήσαμε σε καμία περίπτωση κάποια περίεργη χροιά.

vivo-y22s-techgear-review-10.jpg

Hardware - Απόδοση

Με την πρώτη ανάγνωση, ο επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 680, τα 6GB μνήμης RAM και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου δεν εντυπωσιάζουν, αλλά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τη vivo στην επικοινωνία hardware - software για να προσφέρει μια ταχύτατη και τρομερά ομαλή εμπειρία χρήσης εφάμιλλη των πολύ πιο ακριβών smartphones.

Χάριν στο πολύ ελαφρύ FunTouchOS 12 (βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android 12), έχεις στα χέρια σου πληθώρα δυνατοτήτων προσωπικής παραμετροποίησης και είναι αξιοσημείωτη η λειτουργία του Ultra Game mode που μετατρέπει το «ταπεινό» vivo Y22s σχεδόν σε ολοκληρωμένο gaming smartphone. Πέρα από τις προφανείς αυτόματες ρυθμίσεις που σε αφήνουν στην ησυχία σου όταν παίζεις games, το vivo Y22s τρέχει με άνεση απαιτητικούς τίτλους όπως τα Call of Duty Mobile και PUBG χωρίς κολλήματα. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι δεδομένη, αλλά πάντοτε σε ανεκτά επίπεδα για να συνεχίσεις άνετα το παιχνίδι σου και πραγματικά…μπράβο. Θα ήταν υπέροχο αν διέθετε και μια καλύτερη οθόνη για απολαυστικότερο gaming…

vivo-y22s-techgear-review-1.jpg

Από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν έχουμε κάποιο παράπονο, καθώς προσφέρει την τυπική για την κατηγορία ταχύτητα και αξιοπιστία, ενώ εξίσου γρήγορα λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου (Face Wake). Για τον ήχο προτείνουμε ξεκάθαρα την χρήση ακουστικών, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα μέσω της υποδοχής 3.5mm, μιας και το ηχείο δεν προσφέρεται για σοβαρή ακρόαση μουσικής ή παρακολούθηση περιεχομένου. Κρατήστε, επίσης, ότι δεν διαθέτει κεραία 5G.

Η θυσία που έγινε στα δίκτυα και στην οθόνη δεν πάει χαμένη, κάτι που αποδεικνύεται από την τεράστια αυτονομία του vivo Y22s. Η μπαταρία χωρητικότητα 5000mAh, η χαμηλή κατανάλωση της οθόνης και οι βελτιστοποιήσεις στο hardware και το software βοηθάνε την συσκευή να βγάλει με απίστευτη άνεση μια ημέρα έντονης χρήσης, ενώ οι πιο casual χρήστες μπορούν να πλησιάσουν και τις 2 ημέρες με μία φόρτιση. Με αυτόν τον τρόπο χρυσώνεται το χάπι της ταχύτητας φόρτισης που γίνεται σε ισχύ μόλις 18W, με αποτέλεσμα το 0-100% να απαιτεί σχεδόν 100 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Στην πράξη, πάντως, δεν είναι πρόβλημα αφού είναι αρκετά δύσκολο να ξεμείνεις κατά την διάρκεια της ημέρας.

vivo-y22s-techgear-review.jpg

Κάμερα

Τρεις οι αισθητήρες κάμερας στο πίσω μέρος, αλλά ουσιαστικά ο ένας είναι που κάνει την σοβαρή δουλειά και μάλιστα ανέλπιστα καλά για την κατηγορία. Ο κύριος αισθητήρας 50MP με διάφραγμα f/1.8 σε ξαφνιάζει με τις λήψεις του σε συνθήκες καλού ή μέτριου φωτισμού, με σωστή απεικόνιση των αποχρώσεων, ισορροπημένο δυναμικό εύρος και υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι νυχτερινές λήψεις, χωρίς, όμως, να βλέπουμε κάτι πρωτοποριακό. Δεν περιμένουμε θαύματα από ένα smartphone αυτής της κατηγορίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κοροϊδευόμαστε. Τα videos περιορίζονται σε ανάλυση 1080p στα 30fps, όμως, ούτε και εδώ έχουμε κάποια παραπάνω απαίτηση. Τέλος, η selfie κάμερα 8MP είναι μια ακόμη τίμια επιλογή που ενισχύεται από το software για αξιόλογες λήψεις και τη νύχτα.

vivo-y22s-techgear-review-4.jpg

Σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την συμπεριφορά των καμερών πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που έχουμε για την entry-level προς mid-range κατηγορία.

Επίλογος

Το vivo Y22s δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του all-around smartphone, αρκεί ο χρήστης να γνωρίζει καλά τις ανάγκες του και να είναι έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που του προτείνει η εταιρεία. Αν αυτό που χρειάζεσαι από ένα smartphone είναι η μεγάλη αυτονομία, το όμορφο design, η αξιοπρεπής κάμερα και η ομαλή εμπειρία χρήσης, τότε το vivo Y22s αποτελεί ξεκάθαρα μια πολύ τίμια επιλογή.

vivo Y22s

  • Οθόνη 6.55’’ IPS LCD HD+ (1612 x 720)
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 680
  • Μνήμη RAM 6GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD έως 1TB)
  • Κάμερα 50MP f/1.8 + 2MP macro + 2MP depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.0, GPS, FM, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με FunTouchOS 12
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 18W
  • Υποδοχές USB-C, 3.5mm
  • Διαστάσεις 164.3 x 76.1 x 8.4mm
  • Βάρος 192gr
Loading