Wi-Fi 8: Αναπτύσσεται ήδη το νέο πρότυπο, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία πέρα από την ταχύτητα
Το πρότυπο Wi-Fi 7, που ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια, έχει μόλις κάνει την εμφάνισή του στην καθημερινή μας ζωή. Είναι πιθανό να αρχίσει να γίνεται δημοφιλές το 2025, αλλά μέχρι τότε, όπως συμβαίνει πάντα με τα πρότυπα Wi-Fi, θα έχει ξεπεραστεί. Ο λόγος; Το πρότυπο Wi-Fi 8 έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, και μάλιστα με μια ιδιότυπη φιλοσοφία.
Το Wi-Fi 8, η νέα έκδοση του προτύπου ασύρματης σύνδεσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Η πλήρης ονομασία του προτύπου IEEE είναι στην πραγματικότητα 802.11bn Ultra High Reliability, και ακριβώς αυτή η ονομασία είναι που καθιστά σαφές ότι αυτή η εξέλιξη εστιάζει σε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Όπως επισημαίνουν στο PCWorld, το τμήμα ασύρματης επικοινωνίας της MediaTek, που ονομάζεται Filogic, έχει ήδη αποκαλύψει ορισμένες λεπτομέρειες αυτού του προτύπου.
Η πρόβλεψη είναι ότι το εύρος ζώνης, οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται και ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων σε φυσικό επίπεδο (PHY) δεν θα διαφέρουν από το Wi-Fi 7. Τα πράγματα θα αλλάξουν στους μηχανισμούς που θα παρέχουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία σε αυτές τις μεταδόσεις, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές μας (laptop, smartphone) έχουν πρόσβαση στα σημεία πρόσβασης.
Τα έγγραφα της MediaTek αναφέρουν διάφορες τεχνικές για την επίτευξη αυτής της μεγαλύτερης αξιοπιστίας. Η πρώτη είναι η Coordinated Spatial Reuse (Co-SR), η οποία υλοποιήθηκε αρχικά στο Wi-Fi 6 ως Spatial Reuse. Αυτή η τεχνική είναι μια εξέλιξη που επιτρέπει στα σημεία πρόσβασης να επικοινωνούν και να συντονίζουν την ισχύ των μεταδόσεων.
Η δεύτερη από αυτές τις τεχνικές ονομάζεται Coordinated Beamforming (Co-BF) και αποσκοπεί στη βελτίωση των συνδέσεων σε περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο συσκευές που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Με αυτό το νέο σύστημα, τα σημεία πρόσβασης μπορούν να συντονίζονται μεταξύ τους ώστε να γνωρίζουν ποια συσκευή θέλει σήμα και ποια όχι, και να ευθυγραμμίζουν αυτές τις μεταδόσεις έτσι ώστε αν μια συσκευή δεν επικοινωνεί δεδομένα να μην «ενοχλεί».
Η τελευταία τεχνική ονομάζεται Dynamic Sub-Channel Operation και με αυτήν ένα μελλοντικό Wi-Fi 8 router θα είναι σε θέση να ανιχνεύει αν μια συσκευή μπορεί να υποστηρίξει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες χάρη, για παράδειγμα, σε μεγαλύτερο αριθμό ή χωρητικότητα κεραιών για να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.
Τόσο η Wi-Fi Alliance όσο και η MediaTek αποκαλύπτουν ότι ο μεγάλος υπερασπιστής αυτής της αλλαγής φιλοσοφίας είναι η Κίνα. Η χώρα διαθέτει 650 εκατομμύρια χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων και πάνω από το ένα τέταρτο αυτών έχουν συνδέσεις ταχύτητας 1 Gbps. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 487,6 Mbps, αλλά οι τρέχουσες ασύρματες συνδέσεις δεν είναι πλήρως ικανές να εγγυηθούν καλή αξιοπιστία και ταχύτητες σε αυτό το σενάριο.
Η ανάπτυξη των προτύπων Wi-Fi διαρκεί συνήθως περίπου έξι χρόνια, και αυτό δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Η τελική προδιαγραφή του Wi-Fi 8 αναμένεται να φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2028, και αυτό σημαίνει ότι δεν αρχίζει να γίνεται δημοφιλής πριν από το 2029 (και πιθανώς ακόμη περισσότερο). Μέχρι τότε είναι πιθανό το Wi-Fi 7 να είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ό,τι τώρα... και ίσως αρχίσουμε να μιλάμε και για ένα υποθετικό Wi-Fi 9.
[via]