Windows: Τι γίνεται τελικά με το Control Panel; Η Microsoft τα γύρισε...

Οι χρήστες των Windows 11 και Windows 10 δεν θα δουν το Control Panel να εξαφανίζεται, όπως διευκρίνισε η Microsoft. Όπως αναφέρει το Ars Technica, αυτό προέκυψε μετά από μια σειρά άρθρων την περασμένη εβδομάδα που εμφανίστηκαν σχετικά με το Control Panel, το οποίο είναι σχεδόν 40 ετών και φιλοξενεί ένα σωρό ρυθμίσεις και επιλογές που δεν καλύπτονται από την εφαρμογή Settings του Windows 11, πολλές από τις οποίες είναι παλαιές υποθέσεις, επιμένοντας ότι η Microsoft βρίσκεται στη διαδικασία οριστικής κατάργησης του.

Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε κυρίως σε μια πρόταση σε ένα άρθρο υποστήριξης σχετικά με τα εργαλεία συστήματος του Windows που έλεγε: «Το Control Panel βρίσκεται σε διαδικασία κατάργησης προς όφελος της εφαρμογής Settings, η οποία προσφέρει μια πιο σύγχρονη και βελτιωμένη εμπειρία». Αυτή η επίσημη ανακοίνωση της απόσυρσης, που σημαίνει ότι η λειτουργία έχει παγώσει, και έχει επισημανθεί για κατάργηση (αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο Windows), ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τη Microsoft να μιλάει επίσημα για την ώθηση του Control Panel στην πόρτα της εξόδου.

Ωστόσο, η Microsoft άλλαξε τη διατύπωση στο εν λόγω κείμενο, και το τμήμα που αφορά το Control Panel αναφέρει πλέον τα εξής: «Πολλές από τις ρυθμίσεις στο Control Panel βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης στην εφαρμογή Settings, η οποία προσφέρει μια πιο σύγχρονη και βελτιωμένη εμπειρία». Η αλλαγή στη διατύπωση είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, και απομακρύνεται κάθε συζήτηση για κατάργηση του Control Panel, και δίνοντας μας να καταλάβουμε ότι η άρση και η μετατόπιση των χαρακτηριστικών από το panel στην εφαρμογή Settings εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μια συνεχιζόμενη διαδικασία.

Όπως επισημαίνει το Ars Technica, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή της διατύπωσης. Πρόκειται για μια επίσημη απόφαση που η Microsoft αντέστρεψε με βάση τις αναφορές που πλημμύρισαν την περασμένη εβδομάδα (και ίσως κάποια αρνητικά σχόλια από ορισμένες πλευρές); Ή μήπως η Microsoft δεν πήρε καμία απολύτως απόφαση και απλώς διατύπωσε κακώς το κείμενο ενημέρωσης του εγγράφου υποστήριξης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να διευκρινίσει τι σήμαινε - ή μάλλον, τι δεν σήμαινε - ως αποτέλεσμα; Υποψιαζόμαστε έντονα το τελευταίο, επειδή το Control Panel δεν υπήρξε ποτέ στον επίσημο κατάλογο της Microsoft με τα καταργημένα χαρακτηριστικά για το Windows 11 (ή το 10) - και θα περίμενε κανείς ότι θα εμφανιζόταν πρώτα εκεί, αντί να διαρρεύσει μια τέτοια ανακοίνωση μέσω μιας σελίδας υποστήριξης του Windows.

Όπως και να έχει, για να συνοψίσουμε: το Control Panel θα είναι πιθανότατα μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα, και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη έκδοση του Windows, είτε αυτή είναι το Windows 12 είτε κάτι τελείως διαφορετικό, και πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του για λίγο ακόμα και σε αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα, ενώ οι πιο σημαντικές εξειδικευμένες λειτουργίες θα μεταφερθούν στο Settings.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Future.

[via]

Loading