Xiaomi 12 Review: Μια ναυαρχίδα για όσους θέλουν μικρό μέγεθος

Από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη έχουμε όλες τις πληροφορίες για τα Xiaomi 12 και Xiaomi 12 Pro, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες για να τα δούμε στις Δυτικές αγορές μετά το αρχικό λανσάρισμα τους στην Κίνα. Αναπόφευκτα πάντοτε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκδόσεις Pro, αλλά στην πράξη δεν είναι λίγοι αυτοί που κοιτάζουν και στις πιο προσιτές ή πιο μικρές σε μέγεθος επιλογές.

Κάπως έτσι υποδεχτήκαμε πρώτο το Xiaomi 12, το οποίο και χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και 2 εβδομάδες για τις ανάγκες αυτού του review. Μπορεί να είναι μικρό, σχετικά, σε μέγεθος για τα δεδομένα της εποχής, αλλά με εξαίρεση τον τομέα της κάμερας και την τεχνολογία φόρτισης της μπαταρίας του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Xiaomi 12 Pro.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

xiaomi-12-techgear-review-3.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Στα χέρια μας έχουμε την πανέμορφη έκδοση σε Purple απόχρωση, η οποία έρχεται με matte φινίρισμα για το γυαλί στο πίσω μέρος, με αποτέλεσμα να μην λερώνεται και να μην γεμίζει δαχτυλιές, ενώ περιμετρικά έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο. Ουσιαστικά, έχουμε την ίδια premium κατασκευή με το Xiaomi 12 Pro, αλλά σε μικρότερο μέγεθος που κάθεται πολύ πιο άνετα στα χέρια σου και μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όλο το εύρος της οθόνης όταν το κρατάς με το ένα χέρι, και φυσικά χωρά με μεγαλύτερη ευκολία σε τσάντες, τσέπες κλπ.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το μεγάλο ορθογώνιο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, το οποίο φιλοξενεί έναν μεγάλο αισθητήρα 50MP και δύο μικρότερους από κάτω μαζί με το dual LED Flash. Κατά τ’ άλλα, όλο το υπόλοιπο είναι καθαρό με εξαίρεση το πολύ διακριτικό logo “xiaomi 5G” στην κάτω αριστερή γωνία. Στην πρόσοψη η οθόνη φέρει κυρτώσεις στις πλευρές για πιο εργονομικό κράτημα, έχει ελάχιστα bezels προς όλες τις πλευρές και ξεχωρίζει η επίσης αρκετά μικρής διαμέτρου οπή για την εμπρόσθια κάμερα κεντρικά επάνω.

Στην επάνω πλευρά έχουμε το ένα από τα δύο ηχεία stereo (harman kardon), μικρόφωνο και αισθητήρα υπερύθρων (IR) για χρήση του Xiaomi 12 ως τηλεχειριστήριο για πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεοράσεις, set top boxes, a/c κλπ.), στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons σε σωστό ύψος για φυσιολογική πρόσβαση με τα δάκτυλα σου, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ακόμη ένα ηχείο, υποδοχή USB-C, μικρόφωνο και υποδοχή για κάρτες SIM. Η αριστερή πλευρά είναι εντελώς κενή από οτιδήποτε.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το μικρό μέγεθος προσφέρει το πλεονέκτημα της πολύ εύκολης και άνετης χρήσης με το ένα χέρι, ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε πως παρά το γεγονός ότι το αγκαλιάζεις εύκολα στην παλάμη είναι αρκετά γλιστερό και χρειάζεται να είσαι προσεκτικός για να μην σου φύγει. Επιπλέον, θα θέλαμε το camera module να προεξέχει λιγότερο γιατί είναι αρκετά ενοχλητικό όταν προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις την οθόνη ακουμπώντας το Xiaomi 12 σε ένα τραπέζι ή γραφείο. Θα περιμέναμε, επίσης, μικρότερο βάρος και πάχος (180gr και 8.16mm αντίστοιχα) για το μέγεθος του.

xiaomi-12-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Μικρή, σχετικά πάντα, στο μάτι, μεγάλη στις επιδόσεις η οθόνη του Xiaomi 12. Με AMOLED panel μεγέθους 6.28’’, ανάλυση FHD+ και υποστήριξη ρυθμού ανανέωσης εικόνας 120Hz, η εικόνα που απολαμβάνεις στη συσκευή είναι εξαιρετική από πλευράς καθαρότητας και ευκρίνειας στο φως της ημέρας σε κάθε χρήση. Είτε μιλάμε για την ομαλότατη πλοήγηση στις εφαρμογές, είτε για παρακολούθηση videos και gaming, το Xiaomi 12 παίζει μπάλα στο ανώτερο επίπεδο.

Εξαιρετική και ταχύτατη η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας σε σκοτεινούς χώρους, ολοζώντανα χρώματα, φοβερή αντίθεση μεταξύ σκούρων και ανοικτών περιοχών, με μοναδική παραφωνία ίσως τη γωνία θέασης που καμιά φορά όταν έχεις λευκό φόντο δείχνει να πρασινίζει όταν κοιτάζεις την οθόνη από αρκετά δύσκολες γωνίες. Σε πραγματικές συνθήκες χρήσης είναι μάλλον απίθανο για κάποιον χρήστη να πει πως έχει πρόβλημα. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο αφορά τον σχεδιασμό του Xiaomi 12, καθώς οι κυρτώσεις σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος είναι αρκετά πιθανό πως θα οδηγήσουν σε τυχαία αγγίγματα. Έχει γίνει δουλειά για να αποφεύγεται η αναγνώριση τους, αλλά δεν είναι και τόσο σπάνιο να δέχεται τελικά το άγγιγμα παρά τη θέληση σου.

xiaomi-12-techgear-review-1.jpg

Hardware - Απόδοση

Στο κομμάτι του hardware δεν μπορείς να έχεις κανένα απολύτως παράπονο. Η Xiaomi έχει επιλέξει τον κορυφαίο (αυτή τη στιγμή) επεξεργαστή για συσκευές Android, δηλαδή το Snapdragon 8 Gen1 SoC, και σε συνδυασμό με τα 8GB μνήμης RAM και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου UFS 3.1 απολαμβάνεις μια καθολικά απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να έχει περισσέψει αρκετή μπαταρία στη συσκευή.

Αν σας παραξενεύει το παραπάνω έχουμε να σημειώσουμε το εξής. Όλα λειτουργούν ρολόι χωρίς υπερθερμάνσεις, σκαμπανεβάσματα και ζορίσματα, με σωστή ενεργειακή συμπεριφορά ανεξάρτητα από τον φόρτο εργασίας που έχεις βάλει στη συσκευή (π.χ. multitasking, πολύωρο gaming ή πολύωρη χρήση της κάμερας). Για κάποιον περίεργο λόγο, όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει κάτω από το 25%, το Xiaomi 12 μοιάζει να μπαίνει από μόνο του σε μια κατάσταση «power save»! Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια αναβάθμιση που να το διορθώνει αυτό, αλλά υποθέτουμε πως η εταιρεία έχει λάβει το απαραίτητο feedback από τους συναδέλφους testers ανά τον κόσμο και θα επιληφθεί του θέματος.

Επίσης, υπάρχει ένα ζητηματάκι που παρατηρείται από αρκετό κόσμο και στη σειρά Redmi Note 11. Αυτό έχει να κάνει με τον νέο αισθητήρα εγγύτητας που επέλεξε η Xiaomi (αυτή τη φορά είναι τεχνολογίας υπερήχων), ο οποίος βγάζει ένα βουητό όταν πλησιάζουμε τη συσκευή στο αυτί για να πραγματοποιήσουμε κλήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν αναγνωρίζει σωστά την απόσταση και γίνεται ενοχλητική η κατάσταση. Και εδώ, λοιπόν, περιμένουμε κάποιο update που θα το διορθώσει.

xiaomi-12-techgear-review-4.jpg

Στα υπόλοιπα θα καταγράψουμε την εξαιρετική συμπεριφορά του in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ταχύτητα και αξιοπιστία, όπως και την αντίστοιχη απόδοση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας, αρκεί να υπάρχει καλός φωτισμός στον χώρο (ξεκλείδωμα και φορώντας τη μάσκα).

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, η Xiaomi συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά που ξεκίνησε από τη σειρά Xiaomi Mi 10. Δύο ηχεία stereo στην επάνω και την κάτω πλευρά με την υπογραφή της Harman / Kardon και υποστήριξη της τεχνολογίας Dolby Atmos για να απολαμβάνεις πραγματικά ποιοτικό ήχο ακόμα και σε υψηλές εντάσεις, με όσο καλύτερο βάθος μπορείς να πάρεις από μια τόσο μικρή συσκευή. Ικανοποιητικός ήχος για να δεις ένα video, για τηλεδιασκέψεις, ακόμα και για μουσική αν δεν είσαι τόσο audiophile.

xiaomi-12-techgear-review-6.jpg

Τέλος, στον τομέα της αυτονομίας περιμέναμε ξεκάθαρα κάτι πολύ καλύτερο από τη Xiaomi. Ονομαστικά έχουμε μια σχετική μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία 4600mAh για το μέγεθος του Xiaomi 12, αλλά στην πράξη είναι από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που είδαμε πως ζορίζεται να βγάλει μια ημέρα φυσιολογικής χρήσης με μία φόρτιση. Ειδικά αν αποφασίσεις να κάψεις ένα διωράκι σε απαιτητικά games (π.χ. Genshin Impact), τότε σίγουρα θα χρειαστεί να το φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το θετικό είναι ότι στο κουτί συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής ισχύς 67W της εταιρείας που γεμίζει την μπαταρία στο 100% μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά. Εξαρχής η Xiaomi έχει ενεργοποιημένη την επιλογή για βελτιστοποιημένη διαδικασία φόρτισης, έτσι ώστε ο φορτιστής να μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη για να δίνει τόση ενέργεια όση πραγματικά χρειάζεται η συσκευή για να προστατεύεται η μπαταρία της. Αυτό σημαίνει ότι αν συνηθίζετε να φορτίζετε το smartphone το βράδυ, τότε θα επιβραδύνει τη διαδικασία φόρτισης μόλις φτάσει στο 80% και θα δίνει σταδιακά το υπόλοιπο «ζουμάκι» μέχρι να έρθει η ώρα (που συνήθως) ξυπνάτε - ξαναπιάνετε το Xiaomi 12 στα χέρια σας. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης για να είναι κάθε φορά η φόρτιση όσο το δυνατόν πιο γρήγορη γίνεται.

xiaomi-12-techgear-review-7.jpg

Λογισμικό

Το Xiaomi 12 έρχεται με προεγκατεστημένο το περιβάλλον χρήσης MIUI 13 που βασίζεται στο Android 12. Η νέα έκδοση του MIUI είναι σε γενικές γραμμές ίδια με την προηγούμενη, υπό την έννοια ότι έχει δανειστεί ελάχιστα στοιχεία (αν όχι καθόλου) από τη σχεδιαστική γραμμή της Google (Material You). Για άλλη μια φορά η Xiaomi δείχνει πως θα ήθελε να έχει ένα περιβάλλον χρήσης παρόμοιο (αν όχι ίδιο) με το iOS, απλά φορτωμένο με τις δυνατότητες του Android OS και τα δικά της προεγκατεστημένα εργαλεία - bloatware.

Παρά την κλασική υπερφόρτωση αυτών των εργαλείων - εφαρμογών, το MIUI εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορο στη συμπεριφορά του και αρκετά απλό στην κατανόηση του ακόμα και από τον πιο αδαή χρήστη. Σε περίπτωση που θεωρήσετε πως το bloatware δεν έχει να σας προσφέρει κάτι, τότε καλό θα ήταν να βρείτε τρόπο για να αφαιρέσετε τις εφαρμογές που δεν σας χρειάζονται (υπάρχουν third-party εργαλεία) για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο τη συνολική απόδοση του MIUI.

Ακόμη και αν δεν κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, σε γενικές γραμμές το MIUI 13 είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες ROMs της αγοράς με πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης για να το φέρετε όσο πιο κοντά γίνεται στα δικά σας γούστα. Bugs υπάρχουν, αλλά όχι κάτι το τόσο τρομερό που να επηρεάζει την καθημερινότητα του μέσου χρήστη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η Xiaomi υποστηρίζει διαρκώς το περιβάλλον χρήσης με χρήσιμα updates που λύνουν προβλήματα.

xiaomi-12-techgear-review-2.jpg

Κάμερες

Τι και αν δεν διαθέτει το βαρύ ρόστερ του Xiaomi 12 Pro. Το Xiaomi 12 προσφέρει στον χρήστη μια πραγματικά πολύ δυνατή κάμερα για σπουδαίες λήψεις φωτογραφιών και videos σε κάθε συνθήκη, κυρίως όταν χρησιμοποιείς τον κύριο αισθητήρα 50MP Sony IMX766 f/1.9.

Ξεκινώντας από την εφαρμογή της κάμερας, η Xiaomi επιλέγει και αυτή τον δρόμο των άλλων κατασκευαστών για μια όσο το δυνατόν πιο απλή και λιτή εμφάνιση στο πρώτο άνοιγμα της. Υπάρχει πληθώρα διαφορετικών modes, αλλά ουσιαστικά η εταιρεία δίνει στον χρήστη την ευχέρεια να διαλέξει αυτά που πραγματικά τον ενδιαφέρουν για να τα φέρει στο προσκήνιο. Αν, λοιπόν, σας μπερδεύουν τα πιο επαγγελματικά modes ή βρίσκετε άχρηστα τα slow-motion κλπ., αφήστε τα κρυμμένα στο more για να ξεμπερδεύετε.

Ένα από τα σπουδαιότερα νέα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στο Xiaomi 12 είναι το εξαιρετικό στην απόδοση του σύστημα εστίασης στα μάτια του. Λειτουργεί ανέλπιστα καλά και γρήγορα αλλάζοντας την εστίαση από το πρόσωπο στα μάτια, αρκεί φυσικά να βρίσκεσαι σε μια λογική απόσταση από το αντικείμενο σου. Οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα αποδεικνύονται και στη μεγάλη οθόνη του υπολογιστή πολύ πλούσιες σε λεπτομέρεια, φυσικότατες και με τρομερή καθαρότητα στα σημεία του κάδρου όπου υπάρχουν εναλλαγές φωτισμού (σκιές, highlights, σύννεφα στον ουρανό κλπ.). Μένεις πραγματικά εντυπωσιασμένος από το πόσο δομημένα αποφασίζει το auto mode να σου δώσει την ισορροπία λευκού, τα χρώματα και το δυναμικό εύρος διατηρώντας τη λεπτομέρεια σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλο το κάδρο.

Οι άλλοι δύο αισθητήρες της κάμερας, 13MP f/2.4 ultrawide 123º και 5MP f/2.4 telemacro, αναπόφευκτα δεν μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα ποιότητας του κύριου αισθητήρα. Παρόλα αυτά, η απόδοση του υπερευρυγώνιου φακού είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι συναντάμε συνήθως και μπορείς να τον εκμεταλλευτείς σε πολύ μεγάλο βαθμό αν θες να φωτογραφίσεις τοπία στο φως της ημέρας.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι τόσο ο υπερευρυγώνιος, όσο και οι tele/macro φακοί δεν προορίζονται για χρήση παντού, οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συνθήκη φωτισμού. Δυστυχώς, η πρεμούρα όλων των κατασκευαστών να προσθέσουν features στις συσκευές τους έχει μπερδέψει το κοινό με αποτέλεσμα ο μέσος χρήστης να χρησιμοποιεί λάθος φακό στο smartphone. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περισσότεροι μεσίτες που φωτογραφίζουν με τον υπερευρυγώνιο φακό τα σπίτια (για να χωρέσουν όσο μπορούν όλο το δωμάτιο) με αποτέλεσμα να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η τελική φωτογραφία.

Πάμε τώρα στα πορτραίτα. Σε γενικές μπορείς να πάρεις πολύ φυσικές λήψεις στο auto mode, αλλά προφανώς υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις με το bokeh effect για να δεις τι σου ταιριάζει περισσότερο. Από τις δικές μας δοκιμές σε συνθήκες καλού φωτισμού είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Σε ό,τι αφορά τις νυχτερινές λήψεις και πάλι τονίζουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον κύριο αισθητήρα, διαφορετικά μην περιμένετε θαύματα από τον υπερευρυγώνιο φακό και τσάμπα χάνετε την ώρα σας. Το Night mode ενεργοποιείται αυτόματα όταν το κρίνει το Xiaomi 12 και ευτυχώς η εταιρεία έχει βρει τη χρυσή τομή για να το βάζει στην εξίσωση όταν πραγματικά χρειάζεται. Οι λήψεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές και αυτό το λέμε όχι τόσο για την διατήρηση της λεπτομέρειας στο βαθμό του δυνατού, αλλά για τη φυσικότητα στην εικόνα.

Τα δύο σημεία όπου θα λέγαμε ότι χωλαίνει το Xiaomi 12 στον τομέα της κάμερας είναι η λήψη video και η εμπρόσθια κάμερα. Για το πρώτο είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχει περιορισμός στα 30fps από τη στιγμή που ο επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1 έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Τουλάχιστον το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας είναι αρκετά καλό για να απαθανατίσεις στα γρήγορα αυτό που θες, απλά μην περιμένετε να γυρίσετε video clip με το Xiaomi 12. Ίσως δούμε κάποια βελτίωση και εδώ με software update γιατί το hardware αντέχει…

Σχετικά με τη selfie κάμερα, νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με κάποιο mid-range smartphone στα πορτραίτα που βλέπεις. Αφύσικη απόδοση του δέρματος, έλλειψη λεπτομέρειας, αλλοιώσεις στους φωτισμούς και μια γενική επεξεργασία που δεν περιμένεις σε τόσο χαμηλό επίπεδο στην high-end κατηγορία. Είναι απλά μια selfie κάμερα για γρήγορα storάκια στο Instagram, άντε και για καμιά τηλεδιάσκεψη.

Επίλογος

Το Xiaomi 12 ήρθε στην αγορά για να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες επιλογές στη high-end κατηγορία για όσους γουστάρουν τα πιο μικρά smartphones. Στα θετικά θα βάλουμε την όμορφη και premium κατασκευή, την εξαιρετική οθόνη, το δυνατό hardware και την πανίσχυρη κάμερα, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που ενδεχομένως θα λυθούν με updates και θα θέλαμε καλύτερη αυτονομία.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, η Xiaomi πήρε μια πολύ λογική απόφαση με το μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση με την έκδοση Pro, αλλά θα περιμέναμε χαμηλότερη τιμολόγηση.

Loading