Xiaomi Robot Vacuum X20+ Review: Κορυφαία σχέση επιδόσεων και τιμής!
Η Xiaomi έχει επιδείξει μεγάλη συνέπεια στις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταφέρει και σε αυτήν την κατηγορία να αφήσει το στίγμα της προσφέροντας στους χρήστες value-for-money επιλογές με καλή ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις από το πάνω ράφι. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε η Xiaomi Robot Vacuum X20+, την οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο για μια περίοδο 1 μήνα προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας σε αυτό το review!
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Ανοίγοντας το αναμενόμενα μεγάλο κουτί της Robot Vacuum X20+, μιας και περιλαμβάνει τη βάση φόρτισης με τους δύο κάδους για το νερό, βγάζουμε εύκολα όλα τα εξαρτήματα της και η «συναρμολόγηση» της γίνεται στο άψε σβήσε για να ξεκινήσεις άμεσα να την χρησιμοποιείς. Απλές και κατανοητές οδηγίες, ακόμα και για τον πιο αρχάριο ή ηλικιωμένο χρήστη αν θέλετε.
Ξεκινώντας από τη σκούπα, η Robot Vacuum X20+ έχει το σχήμα ενός πεπλατυσμένου κυλίνδρου και είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ένα γυαλιστερό πλαστικό, το οποίο είναι πολύ πιο ανθεκτικό απ’ ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Μέσα σε αυτόν τον μήνα χρήσης έφαγε τα χτυπηματάκια της και δεν εμφάνισε την παραμικρή γρατζουνιά, αλλά όσο να ‘ναι, καλό θα ήταν να μην την κακομεταχειρίζεστε, ούτε να αφήνετε σε μικρά παιδιά ή κατοικίδια να ανεβαίνουν επάνω της σαν να είναι…skateboard. Την εμφάνιση της θα την χαρακτηρίζαμε κλασική και σχετικά διακριτική, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα σωρό αισθητήρες για την λειτουργία της.
Στο επάνω μέρος βλέπουμε την κλασική στεφάνη όπου είναι ενσωματωμένο το σύστημα εντοπισμού με laser και ένα κάλυμμα που, όταν ανασηκωθεί, δίνει πρόσβαση στο δοχείο στερεών (350 ml), τη λυχνία του Wi-Fi και το πρακτικό κουμπί επαναφοράς. Ωστόσο, είναι καλύτερο να έχετε πάντα αυτό το κάλυμμα κατεβασμένο και να έχετε το κουμπί για την εκκίνηση ή το σταμάτημα της σκούπας ή για να την στείλετε στη βάση σε οπτική επαφή. Με άλλα λόγια, για βασικό χειροκίνητο χειρισμό. Όσον αφορά το πλάι, δεν υπάρχουν πολλά να πούμε: στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα είδος προφυλακτήρα που αμβλύνει τυχόν χτυπήματα και μια κάμερα για την οποία θα μιλήσουμε αργότερα. Στο πίσω μέρος, υπάρχουν δύο πλάκες φόρτισης.
Γυρνώντας την ανάποδα, συναντάμε διάφορα βασικά στοιχεία: τους αισθητήρες αποτροπής πτώσης, τους τροχούς κίνησης και διεύθυνσης και τη διάταξη βούρτσας και σφουγγαρίστρας για αναρρόφηση και τρίψιμο. Εδώ έχουμε τα υπέρ και τα κατά: η πρόταση για την αναρρόφηση είναι μάλλον φτωχή, αλλά το τρίψιμο είναι πολλά υποσχόμενο.
Για να μαζέψετε τη βρωμιά, υπάρχει μια πλευρική βούρτσα με τρίχες και ένας ενιαίος κεντρικός κύλινδρος που ενσωματώνει καουτσούκ και βούρτσα. Στα χαρτιά, αυτός ο συνδυασμός είναι καλός για την τυπική βρωμιά, αλλά αν υπάρχουν πολλές τρίχες στο πάτωμα στο σπίτι (αν έχετε για παράδειγμα κατοικίδια ζώα), το να έχουμε μόνο μία κεντρική βούρτσα με τρίχες δεν είναι ό,τι καλύτερο. Κατά συνέπεια, οι τρίχες τυλίγονται γύρω από τη βούρτσα, μειώνοντας την απόδοσή της. Για το τρίψιμο, διαθέτει δύο δίσκους καλυμμένους με μια παχιά σφουγγαρίστρα, η οποία αυξάνει την τριβή τόσο λόγω του φινιρίσματος όσο και λόγω της περιστροφής της.
Περνώντας στη βάση, η αισθητική της είναι παρόμοια με αυτήν της σκούπας. Αρκετά ογκώδης, ουδέτερη στο μάτι και ενδεχομένως θα προβληματίσει όσους έχουν σπίτια ή γραφεία με περιορισμένο χώρο. Παρόλα αυτά, δεν είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει ποτέ σε τέτοιο προϊόν. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα ανύψωσα όπου καταλήγει η σκούπα για να φορτιστεί και να αυτοκαθαριστεί, φροντίζοντας παράλληλα να μην ακουμπά στο πάτωμα π.χ. για να μην το βρέχει αν έχετε επιλέξει τη λειτουργία σφουγγαρίσματος.
Στο επάνω μέρος υπάρχουν δύο ξεχωριστοί τομείς. Ανοίγοντας το επάνω κάλυμμα θα δείτε δύο δοχεία (αμφότερα χωρητικότητας 4lt) ένα για καθαρό και ένα για το βρώμικο νερό, τα οποία διαθέτουν λαβή για να τα μπαινοβγάζεις με άνεση. Στη μεσαία περιοχή θα βρείτε ένα συρτάρι όπου τοποθετείται η σακούλα για τη συσσώρευση των στερεών που μαζεύει η σκούπα. Τέλος, στο πίσω μέρος θα δείτε την υποδοχή για την παροχή ρεύματος
Όπως είπαμε, απλά, λιτά και κατανοητά για τον οποιονδήποτε χρήστη. Την βάζεις στην πρίζα, ενεργοποιεί, τη συνδέεις στο δίκτυο WiFi του σπιτιού ή του γραφείου και είσαι έτοιμος για χρήση.
Πρώτη χρήση, χαρτογράφηση και πλοήγηση
Για να προσανατολίζεται και να αποφεύγει τα εμπόδια, η Robot Vacuum X20+ καθοδηγείται από ένα σύστημα laser LDS και ένα σύστημα ευρυγώνιου φακού S-Cross. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιείται για να προσανατολίζεται σαρώνοντας το περιβάλλον, το δεύτερο τη βοηθά να αναγνωρίζει τα αντικείμενα και το περιβάλλον, να ελέγχει την κίνηση καθαρισμού και να αποφεύγει σταθερά εμπόδια ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρήσης, κατά την οποία σχεδιάζετε τον αρχικό χάρτη, καλό είναι να αφήσετε την περιοχή όσο το δυνατόν πιο καθαρή, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε τον χάρτη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και, φυσικά, να μην κολλήσετε στη διαδικασία.
Σημειώστε πως όταν η σκούπα χαρτογραφεί τον χώρο του σπιτιού ή του γραφείου, δεν μαρκάρει τα χαλιά, οπότε θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής (στο Carpet Edit), το οποίο είναι μειονέκτημα, αφού δεν θα μπορείτε να το οριοθετήσετε με απόλυτη ακρίβεια.
Σε ένα τυπικό σπίτι ή γραφείο τα χαλιά πιθανότατα έχουν διαφορετικό πάχος, σε ορισμένα σημεία μπορεί οι κουρτίνες να είναι πιο μακριές και να πέφτουν στο πάτωμα, να υπάρχουν χαμηλά καθρέπτες που μπερδεύουν το laser, πεταμένα αντικείμενα (καλώδια, παντόφλες, παιδικά παιχνίδια κλπ.). Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι η Robot Vacuum X20+ θα…έτρωγε τα σκαλώματα της, αλλά στην πραγματικότητα μας εξέπληξε ευχάριστα! Δεν χάθηκε, ούτε κόλλησε σε κανένα σημείο της αρχικής διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας, την χρησιμοποιούσαμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και κάθε φορά κατάφερνε να ολοκληρώσει το καθάρισμα χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα. Σε ένα σπίτι περίπου 120 τμ. χρειάστηκε κάτι περισσότερο από μία ώρα για να καλύψει τον χάρτη και να επιστρέψει στη βάση, αλλά αυτό εξαρτάται αρκετά από την αρχιτεκτονική του χώρου. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η σκούπα ξεκινά να καθαρίζει τον χώρο με τη λογική της περιμετρικής κάλυψης κάθε δωματίου και έπειτα σε «λωρίδες».
Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε πως από προεπιλογή είναι ενεργοποιημένη η στρατηγική ελάχιστης σύγκρουσης, όπερ σημαίνει πως στην πορεία της φροντίζει να ελαχιστοποιεί τυχόν συναντήσεις με τοίχους, εμπόδια και έπιπλα. Αυτό είναι καλό υπό την έννοια πως δεν θα «καταπιεί» κάτι που δεν πρέπει ή θα προκαλέσει κάποια ζημιά στο έπιπλο (ή στην ίδια), από την άλλη πλευρά, ωστόσο, καλύπτει μικρότερη επιφάνεια και φυσικά οι γωνίες μένουν «παραπονεμένες».
Μπορείτε, φυσικά, να αλλάξετε την προεπιλογή σε στρατηγική υψηλής κάλυψης, αλλά και πάλι δεν είδαμε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη συμπεριφορά της, καθότι εξακολουθεί να αποφεύγει τις συγκρούσεις. Η πραγματική λύση, και προφανώς αυτό αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρικών ρομποτικών σκουπών, είναι να τακτοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους σου προκειμένου να γίνει το καθάρισμα όσο πιο σχολαστικά είναι εφικτό.
Σκούπισμα
Η Xiaomi Robot Vacuum X20+ διαθέτει έναν κύλινδρο, μια πλευρική βούρτσα και δύο περιστρεφόμενα μαξιλάρια στο κάτω μέρος. Η ικανότητα αναρρόφησης φτάνει θεωρητικά τα 6000 Pascal, ενώ από την εφαρμογή προσφέρονται αρκετοί διαφορετικοί τρόποι καθαρισμού και σφουγγαρίσματος, ανάλογα με την ένταση και την ισχύ που επιθυμεί ο χρήστης. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μόνο σκούπισμα, σκούπισμα + σφουγγάρισμα, σκέτο σφουγγάρισμα κλπ., αλλά και ένταση αναρρόφησης (αθόρυβη, κανονική, ισχυρή και turbo) με την ανάλογη επίπτωση σε θόρυβο, αυτονομία και ταχύτητα.
Έτσι, έχουμε μπροστά μας μια αρκετά ολοκληρωμένη, ευέλικτη και προσαρμόσιμη ρομποτική ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό. Από τις λειτουργίες καθαρισμού, η πιο λογική είναι το σκούπισμα πριν το σφουγγάρισμα, αφού με αυτόν τον τρόπο πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι το δάπεδο είναι απαλλαγμένο από ένα καλό μέρος στερεών και στη συνέχεια σφουγγαρίζουμε, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάμειξη του νερού με τη βρωμιά.
Από πλευράς επιδόσεων, η επιλογή έντασης εξαρτάται από το πόσο βρώμικος είναι ο χώρος. Αν έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά ή τώρα το καλοκαίρι πηγαινοέρχεστε σε παραλίες και πάρκα, τότε το πιθανότερο είναι πως ο χώρος γεμίζει τρίχες, ψίχουλα, άμμο κλπ. πολύ πιο γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αθόρυβη λειτουργία είναι καλή για ένα γρήγορο συμμάζεμα, αλλά για πιο σοβαρές καταστάσεις, η ισχυρή επιλογή είναι η πιο συνηθισμένη. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι όντως καθαρίζει πάρα πολύ καλά, με εξαίρεση τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία γύρω από τα έπιπλα. Επίσης, όταν έχεις χαλιά μπορείς να επιλέξεις να τα αποφύγει εντελώς ή να βάλεις την turbo λειτουργία για καλύτερα αποτελέσματα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα μαξιλαράκια ανυψώνονται μόνο κατά 7mm και αν το χαλί έχει αρκετό πάχος θα ζορίζεται αρκετά η σκούπα μας. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε την επιλογή Boost on Carpets για να απορροφά όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ένταση από αυτά. Εξυπακούεται ότι τακτικά θα πρέπει να ελέγχετε τον κύλινδρο για να αφαιρείτε με το χέρι σας τις τρίχες που τυλίγονται γύρω από αυτόν.
Εκεί που ξεχωρίζει η Xiaomi Robot Vacuum X20+ είναι στο σφουγγάρισμά της. Τα μαξιλαράκια περιστρέφονται με 180 στροφές ανά λεπτό, έτσι ώστε μεταξύ τριβής, περιστροφής και υγρασίας να είναι πιο αποτελεσματικά με μικρούς ξηρούς λεκέδες. Να αναφέρουμε ότι δεν διαθέτει δοχείο που διανέμει το νερό στα μαξιλαράκια της, αλλά επιστρέφει τακτικά στη βάση για να τα υγραίνει και έπειτα συνεχίζει τη διαδικασία από εκεί που την άφησε. Αυτό από προεπιλογή είναι στα 8τμ, ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε 5 ή 10τμ για την επιστροφή. Ήδη από την πρώτη απόπειρα, όταν αδειάσαμε τον κάδο που συλλέγει το βρώμικο νερό, παρατηρήσαμε ότι είχε μαυρίσει και όντως άφησε τον χώρο πολύ καθαρό!
Αυτονομία
Η Xiaomi δεν παρέχει επίσημα στοιχεία για την αυτονομία και η εφαρμογή σου δείχνει το υπόλοιπο ανάλογα με τις επιλογές που έχεις κάνει. Για παράδειγμα, στη μέγιστη ένταση μας έδωσε περίπου 100 λεπτά αυτονομία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καθαρίσει ένα σπίτι 120τμ περίπου 2 φορές. Εάν δεν έχει ολοκληρώσει την κάλυψη του χώρου, επιστρέφει στη βάση όπου χρειάζεται σχεδόν 3 ώρες για να φορτίσει πλήρως την μπαταρία χωρητικότητας 5200mAh και έπειτα συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει, φυσικά αυτόματα. Σε λειτουργία χαμηλής έντασης, πάντως, η αυτονομία ανέβηκε στους περίπου 4 ολοκληρωμένους καθαρισμούς.
Λαμβάνοντας υπόψιν την καλή πλοήγηση, τις πολλές επιλογές και την ποιότητα του καθαρισμού, η αυτονομία της Xiaomi Robot Vacuum X20+ είναι εξαιρετική και, το κυριότερο, όλα γίνονται αυτόματα στον τομέα της επαναφόρτισης.
Δυο λόγια για την εφαρμογή
Όσοι έχετε κάποιο άλλο home προϊόν της Xiaomi θα είστε εξοικειωμένοι με την εφαρμογή - κόμβο της εταιρείας για όλες αυτές τις συσκευές. Πρόκειται για το Xiaomi Home (iOS) ή Mi Home (Android), το οποίο θα μπορούσε να είναι λίγο πιο εκσυγχρονισμένο από πλευράς εμφάνισης, αλλά μικρό το κακό. Αφότου κατεβάσετε και εγκαταστήσετε την εφαρμογή, μπορείτε να προσθέσετε τη Xiaomi Robot Vacuum X20+ και να συνδεθείτε. Την πρώτη φορά, όπως προαναφέραμε, θα σχεδιάσει έναν χάρτη του σπιτιού και θα τον διαχωρίσει σε δωμάτια, τα οποία προφανώς μπορείτε να τροποποιήσετε χειροκίνητα, να αποκλείσετε, να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που έχει πάει η σκούπα, αν έχει κολλήσει κάπου κλπ.
Στην κεντρική οθόνη, εκτός από τον χάρτη, θα δείτε στατιστικά στοιχεία για τον τελευταίο καθαρισμό, επιλογές για τη βάση φόρτισης - αποθήκευσης, τις λειτουργίες, τα δωμάτια, οδηγίες καθαρισμού κλπ. Ένας αρχάριος χρήστης ενδεχομένως θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μάθει τα πάντα, αλλά δεν είναι και Πυρηνική Φυσική!
Συντήρηση
Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Xiaomi Robot Vacuum X20+ είναι η συντήρηση της. Προσέξτε, δεν υπάρχει κανένας τύπος σκούπας που να μην απαιτεί χειροκίνητη επέμβαση από τον χρήστη για να καθαριστεί στην εντέλεια (είδαμε προηγουμένως τις τρίχες στον κύλινδρο), οπότε, αντιλαμβάνεστε πως ανά διαστήματα θα πρέπει να αφαιρείτε τα μαξιλαράκια και τις βούρτσες για να τα πλένετε, να αλλάζετε τη σακούλα που συλλέγει τα σκουπίδια από τη σκούπα, να αδειάζετε τους κάδους με τα νερά κλπ. Παρόλα αυτά, σου λύνει τα χέρια το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να επεμβαίνεις καθημερινά ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού του χώρου σου.
Η σκούπα επιστρέφει μόνη της στη βάση, αδειάζει τον κάδο της στη σακούλα της βάσης, αδειάζει το βρώμικο νερό στο αντίστοιχο δοχείο, υγραίνει τα μαξιλαράκια με νερό από το καθαρό δοχείο και συνεχίζει το έργο της. Στη δική μας χρήση, μετά από 15 ημέρες αλλάξαμε τα νερά και καθαρίσαμε όλα τα μέρη, αλλά μη ξεχνάτε πως τη δοκιμάζαμε έντονα και δεν ήταν ένα πραγματικό σενάριο καθημερινής χρήσης. Το καλό είναι πως όλες αυτές οι χειροκίνητες διαδικασίες γίνονται ταχύτατα, μιας και όλα τα μέρη αφαιρούνται και επανατοποθετούνται πανεύκολα!
Επίλογος
Όσοι έχετε ασχοληθεί με ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες θα γνωρίζετε πως οι πραγματικά καλές είναι και αρκετά ακριβές. Με τη Xiaomi Robot Vacuum X20+, όμως, έχουμε ίσως την πιο value-for-money λύση για αυτούς που θέλουν ποιότητα χωρίς να ξοδέψουν τα χρήματα της high-end κατηγορίας.
Είναι μια εξαιρετική ρομποτική σκούπα που θα σας προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο καθαριότητας στον χώρο σας και ηρεμία στις διαδικασίες συντήρησης. Μην περιμένετε, βέβαια, από καμία σκούπα αυτού του είδους να γυαλίζει το σπίτι όπως θα κάνατε με μια παραδοσιακή σκούπα και τα διάφορα εξαρτήματα που πιάνουν γωνίες και δύσκολα σημεία, ή το σφουγγάρισμα με μια παραδοσιακή σφουγγαρίστρα.
Όπως έλεγαν και γιαγιάδες μας, με τον κονιορτό δεν μπορείς να τα βάλεις, γι’ αυτό χαλαρώστε και αφήστε τη Xiaomi Robot Vacuum X20+ να κάνει τη δουλειά της!