Μια νέα αναφορά του Bloomberg έρχεται να ρίξει φως και στην πολιτική της Google σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των "κακοπροαίρετων" videos της πλατφόρμας YouTube.
Σύμφωνα με περισσότερους από 20 πρώην και νυν εργαζόμενους στο YouTube, η εταιρεία αγνόησε τις προτροπές τους για τη διαγραφή ή έστω τον περιορισμό των videos που περιλαμβάνουν ενοχλητικό, εξτρεμιστικό ή/και συνωμοσιακό περιεχόμενο, διότι ενδιαφερόταν περισσότερο για την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Μία από τις προτάσεις των εργαζομένων ήταν να αφαιρεθούν αυτού του είδους τα videos που κινούνται πολύ κοντά στο απαγορευτικό όριο των Όρων Χρήσης της υπηρεσίας, από την καρτέλα των προτεινόμενων. Η διοίκηση του YouTube, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση το 2016 επειδή ο στόχος τους ήταν να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ώρες παρακολούθησης καθημερινά στην υπηρεσία.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που δεν ανήκαν στην ομάδα ελέγχου πολλές αποθαρρύνονται ακόμη και από την απλή αναζήτηση τέτοιων τοξικών videos, επειδή η νομική ομάδα τόνιζε πως θα αποτελούσαν μεγαλύτερη αδυναμία εάν υπήρχε απόδειξη πως το προσωπικό γνώριζε την ύπαρξη τους!
Τουλάχιστον 5 υψηλόβαθμοι υπάλληλοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το YouTube εξαιτίας αυτής της πολιτικής της Google και όπως δήλωσε ένας από αυτούς, η CEO του YouTube, Susan Wojcicki, δεν "λέρωνε" ποτέ τα χέρια της λέγοντας ότι δουλειά της είναι "απλά να διοικεί την εταιρεία", αντί να ασχολείται με τον διαμοιρασμό ψευδούς και επικίνδυνου περιεχομένου.
Από τότε άλλαξαν αρκετά τα πράγματα, καθώς θεσπίστηκαν νέοι κανόνες στη διαχείριση του περιεχομένου και ορισμένα από τα μέτρα που πήραν στο YouTube τα είδαμε πριν από μερικούς μήνες. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται ότι όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί κοιτάζουν πρώτα την επισκεψιμότητα και το χρήμα, παρά την ηθική πλευρά της δουλειάς τους. Φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, απλά είναι μια υπενθύμιση για το τι συμβαίνει και στη Google, για να μην κατηγορούμε μόνο τη Facebook...
[via]