Λίγα λεπτά συνομιλίας μπορεί σύντομα να είναι αρκετά για να επισημανθούν τα πρώιμα σημάδια της νόσου Alzheimer. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ένα νέο εργαλείο ανίχνευσης της νόσου Alzheimer με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πιθανότητα να την αναπτύξει κάποιος, απλώς και μόνο αναλύοντας τον τρόπο που μιλάει.
Αυτό το νέο AI μοντέλο εκπαιδεύτηκε στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία 166 ηλικιωμένων ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), μια κατάσταση που συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αλγόριθμος προσδιόρισε σωστά ποιοι θα προχωρούσαν στην ανάπτυξη της νόσου μέσα σε έξι χρόνια, με ποσοστό ακρίβειας 78,5%, σημειώνει η έρευνα.
Οι ερευνητές είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα κατά την εκπαίδευση του μοντέλου. Ήξεραν ήδη ποιοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν τη νόσο Alzheimer. Αυτό επέτρεψε στο μοντέλο να μάθει τις συγκεκριμένες γλωσσικές ενδείξεις που σηματοδοτούν την παρακμή. Μόλις εκπαιδευτεί, το μοντέλο θα μπορούσε να αναλύσει νέες μεταγραφές και να δημιουργήσει μια βαθμολογία κινδύνου για να εκτιμήσει αν η γνωστική υγεία κάποιου θα παραμείνει σταθερή ή θα επιδεινωθεί.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer και δεν γνωρίζουμε τη βασική αιτία. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της, ιδίως όταν ξεκινούν νωρίτερα. Οι άνθρωποι που επισημαίνονται από τα AI εργαλεία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν σε κλινικές δοκιμές προτού η ασθένεια επιφέρει βαρύτερες επιπτώσεις.
Η ίδια η τεχνολογία είναι εξαιρετικά απλή. Σε αντίθεση με τις σαρώσεις εγκεφάλου ή τις επεμβατικές εργαστηριακές εργασίες, αυτό το μοντέλο χρησιμοποιεί μια καταγραφή φωνής. Στο μέλλον, θα μπορούσε ακόμη και να τρέχει σε μια εφαρμογή smartphone ή σε μια πλατφόρμα τηλεϊατρικής - καθιστώντας την προσιτή σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.
Επίσης, δεν απαιτεί ήχο υψηλών προδιαγραφών. Οι ηχογραφήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν πολύ βασικές, ωστόσο το μοντέλο εξακολουθούσε να παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις. Με καθαρότερα δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προβλέψεις του θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ακριβείς.
Ίσως το πιο σημαντικό, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσεται η νόσος Alzheimer και γιατί κάποιοι άνθρωποι με MCI παρακμάζουν ενώ άλλοι όχι. Με την εστίαση στην ομιλία -κάτι που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά- αυτό το AI εργαλείο προσφέρει έναν δρόμο για τη διάγνωση και τη μελέτη της νόσου με τρόπο γρήγορο, προσιτό και ασφαλή.
[via]