Ακόμα μία εντυπωσιακή εικόνα της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας!
Η σύμπραξη του Event Horizon Telescope, η ομάδα που τράβηξε την ιστορική πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, επιστρέφει με μια νέα εκπληκτική εικόνα. Αυτή δείχνει τα μαγνητικά πεδία που στροβιλίζονται γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*.
Οι μαύρες τρύπες είναι δύσκολο να απεικονιστούν επειδή καταπίνουν οτιδήποτε τις πλησιάζει, ακόμη και το φως, λόγω της τεράστιας βαρύτητας τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αόρατες. Η ίδια η μαύρη τρύπα δεν είναι ορατή, αλλά η στροβιλώδης ύλη γύρω από τις άκρες του ορίζοντα γεγονότων λάμπει αρκετά έντονα ώστε να μπορεί να απεικονιστεί. Αυτή η νέα εικόνα εκμεταλλεύεται ένα χαρακτηριστικό του φωτός που ονομάζεται πόλωση, αποκαλύπτοντας τα ισχυρά μαγνητικά πεδία που στροβιλίζονται γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα.
"Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχουν ισχυρά, διεστραμμένα και οργανωμένα μαγνητικά πεδία κοντά στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας", δήλωσε η Sara Issaoun, συν-επικεφαλής του προγράμματος στο Κέντρο Αστροφυσικής | Harvard & Smithsonian. Η εικόνα επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν αυτή τη μαύρη τρύπα, γνωστή και ως Sgr A*, με την περίφημη πρώτη μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε, την M87*.
"Μαζί με το γεγονός ότι η Sgr A* έχει μια εντυπωσιακά παρόμοια δομή πόλωσης με αυτή που παρατηρείται στην πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη μαύρη τρύπα M87*, μάθαμε ότι τα ισχυρά και διατεταγμένα μαγνητικά πεδία είναι κρίσιμα για τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το αέριο και την ύλη γύρω τους", δήλωσε η Issaoun.
Η πόλωση του φωτός αναφέρεται στον προσανατολισμό με τον οποίο εναλλάσσονται τα κύματα. Όταν το φως είναι πολωμένο, ταλαντώνεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, και παρόλο που στα ανθρώπινα μάτια φαίνεται το ίδιο με το κανονικό φως, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν αυτό το πολωμένο φως για να μάθουν τον προσανατολισμό των μαγνητικών πεδίων.
"Με την απεικόνιση του πολωμένου φωτός από καυτό πυρακτωμένο αέριο κοντά σε μαύρες τρύπες, συμπεραίνουμε άμεσα τη δομή και την ισχύ των μαγνητικών πεδίων που διατρέχουν τη ροή του αερίου και της ύλης που η μαύρη τρύπα τρέφεται και εκτοξεύει", εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος Angelo Ricarte. "Το πολωμένο φως μας διδάσκει πολλά περισσότερα για την αστροφυσική, τις ιδιότητες του αερίου και τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα καθώς μια μαύρη τρύπα τρέφεται".
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παρόμοια τεχνική για να εξετάσουν τα μαγνητικά πεδία του M87* το 2021, και τώρα που έχουν μια παρόμοια εικόνα του Τοξότη Α*, μπορούν να συγκρίνουν τα δύο. Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι παρόλο που ο Τοξότης Α* είναι πάνω από χίλιες φορές μικρότερος από τον Μ87*, αμφότεροι έχουν αξιοσημείωτα παρόμοια μαγνητικά πεδία.
"Το γεγονός ότι η δομή του μαγνητικού πεδίου του M87* είναι τόσο παρόμοια με αυτή του Sgr A* είναι σημαντικό, διότι υποδηλώνει ότι οι φυσικές διεργασίες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο μια μαύρη τρύπα τροφοδοτεί και εκτοξεύει έναν πίδακα μπορεί να είναι καθολικές μεταξύ των υπερμεγέθων μαύρων οπών, παρά τις διαφορές στη μάζα, το μέγεθος και το περιβάλλον", δήλωσε η αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου EHT Mariafelicia De Laurentis. "Το αποτέλεσμα αυτό μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τα θεωρητικά μοντέλα και τις προσομοιώσεις μας, βελτιώνοντας την κατανόησή μας για το πώς επηρεάζεται η ύλη κοντά στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας".
[via]