Μια νέα πολυ ενδιαφέρουσα έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων περιγράφει μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο βιοδεικτη στο αίμα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ τουλάχιστον μία δεκαετία πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε κλινικού συμπτώματος.
Ερευνητές σε όλο τον κόσμο αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να αναγνωρίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Πιστεύεται ότι η ασθένεια αρχίζει τον εκφυλισμό των νεύρων με αργό ρυθμό 10 με 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα και σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να παρέμβουν με προληπτικές θεραπείες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αυτήν την περίοδο αναπτύσσεται μια σειρά διαφόρων τεστ αίματος με σκοπό την παρακολούθηση τοξικών αμυλοειδων πρωτεϊνών και αντισωμάτων που υποδεικνύουν τον εκφυλισμό των νεύρων. Ένα από αυτά τα τεστ αφορά την παρακολούθηση του πρωτεϊνικού βιοδεικτη NfL, ο οποίος εμφανίζεται στο αίμα ως συνέπεια ζημιάς στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Όπως εξήγησε ο Mathias Kicker, ένας εκ των επικεφαλής της νέας έρευνας,
Φυσιολογικά, ωστόσο, αυτές οι πρωτεΐνες αποδομουνται ταχύτατα στο αίμα και ως εκ τούτου δεν είναι ιδανικές για χρήση ως βιοδεικτες σε νευροεκφυλιστικες ασθένειες. Η NfL αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 405 δείγματα του DIAN (Dominantly Inherited Alzheimer Network), ένα δίκτυο που παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια οικογένειες που κληρονόμησαν την ασθένεια. Από τις έρευνες τους βρήκαν ότι όντως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υψηλών τιμών της NfL και της εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων Alzheimer.
Ο Colin Masters, ερευνητής του Florey Institute, δήλωσε ότι:
Το τεστ αίματος προέβλεψε με ακρίβεια πότε τα μέλη της οικογένειας με κληρονομικότητα στην ασθένεια θα αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Η κληρονομική νόσος Alzheimer είναι ιδιαίτερα σπάνια. Με αυτή τη μέθοδο, όμως, καταφέραμε να εντοπίσουμε τα μέλη που θα νοσήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα
Η έρευνα καταλήγει ότι δεν υπάρχει κάποιο κρίσιμο όριο στην τιμή της NfL που να υποδεικνύει την απαρχή της νόσου, αλλά το γεγονός ότι αυξάνεται θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψιν στις τακτικές αιματολογικές εξετάσεις.
Να τονίσουμε ότι η έρευνα αφορά την σπάνια γενετική κληρονομικότητα στη νόσο Alzheimer και όχι στην κοινή μορφή της. Παρόλα αυτά, οι δύο εκδοχές της εμφανίζουν κοινή παθοφυσιολογία και εξέλιξη, άρα τα επίπεδα της NfL θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδεικτες και για αμφότερες. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες για να καταλήξουν οριστικά σε αυτό συμπέρασμα.
Ένα άλλο ζήτημα αφορά την ηλικία του εξεταζόμενου, καθώς η τιμή της NfL φαίνεται να επηρεάζεται από άλλες νευροεκφυλιστικες συνθήκες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επομένως, ίσως είναι χρήσιμη μέθοδος μόνο για τους πιο νέους ασθενείς.
[via]