Αποτελεσματική θεραπεία της σχιζοφρένειας με ένα χάπι: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές

Η Spinogenix, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα και αποκαθιστά τις χαμένες συνδέσεις των νευρικών κυττάρων σε άτομα με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), έχει τώρα θέσει ως στόχο τη χρήση του χαπιού για την παροχή μιας νέας θεραπείας για μια άλλη εξουθενωτική ασθένεια: τη σχιζοφρένεια.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που προωθούμε την πρώτη κλινική θεραπεία ικανή να αντιστρέψει την απώλεια συνάψεων στη σχιζοφρένεια, η οποία μπορεί να προσφέρει μια πολυπόθητη πρόοδο στη θεραπεία των πολλαπλών συμπτωμάτων και των ασθενών που είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία», δήλωσε η Dr. Stella Sarraf, CEO και ιδρύτρια της Spinogenix.

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή, χρόνια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται. Χαρακτηριστικό της είναι η ψύχωση, η οποία περιγράφει όταν ένα άτομο αποσυνδέεται από την πραγματικότητα. Η σχιζοφρένεια παρουσιάζει επίσης «θετικά συμπτώματα», όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και αποδιοργανωμένη ομιλία, «αρνητικά συμπτώματα», όπως κοινωνική απόσυρση, αδυναμία να αισθανθεί κανείς ευχαρίστηση (ανηδονία), απάθεια και έλλειψη συναισθημάτων, και γνωστικά συμπτώματα, όπως προβλήματα μνήμης, προσοχής και συλλογισμού.

Η αυξημένη δραστηριότητα της ντοπαμίνης σε τμήματα του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στα θετικά συμπτώματα. Αντίθετα, η μειωμένη δραστηριότητα ντοπαμίνης σε άλλα μέρη μπορεί να επηρεάσει τα αρνητικά και γνωστικά συμπτώματα. Ενώ τα αντιψυχωσικά φάρμακα που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ψύχωσης, δεν τη θεραπεύουν. Και, για ορισμένους, τα αντιψυχωσικά δεν λειτουργούν καθόλου.

«Τα αντιψυχωσικά που στοχεύουν στην ενεργοποίηση της ντοπαμίνης χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 για τον έλεγχο των θετικών συμπτωμάτων, αλλά αφήνουν την ψύχωση ανεπαρκώς ελεγχόμενη σε πολλούς ασθενείς και έχουν μικρό όφελος στα αρνητικά και γνωστικά συμπτώματα», εξήγησε η Sarraf. «Όπως αποδεικνύεται από την αναμενόμενη είσοδο υποσχόμενων αναδυόμενων αντιψυχωσικών στο τοπίο της θεραπείας της σχιζοφρένειας, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου νέοι στόχοι και νέες προσεγγίσεις όπως το SPG302 αποτελούν την καλύτερη επιλογή μας για να παρουσιάσουμε ουσιαστικές βελτιώσεις για αυτόν τον πληθυσμό».

Το SPG302, που χαρακτηρίζεται ως αναγεννητική θεραπεία, έχει τη μοναδική ικανότητα να αποκαθιστά τις κρίσιμες συνάψεις, τις συνδέσεις μέσω των οποίων τα νευρικά κύτταρα - οι νευρώνες - επικοινωνούν. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η σχιζοφρένεια σχετίζεται με απώλεια γλουταμινεργικών συνάψεων, των κύριων διεγερτικών συνάψεων στον εγκέφαλο που χρησιμοποιούν το γλουταμικό αμινοξύ ως νευροδιαβιβαστή. Μέσω της μεθόδου δράσης του, το SPG302 αναγεννά ταχέως τις γλουταμινεργικές συνάψεις. Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση.

«Η συναπτική αναγεννητική προσέγγιση που προωθείται από τη Spinogenix μπορεί να προσθέσει μια σημαντική νέα επιλογή στο οπλοστάσιο των φαρμάκων που είναι διαθέσιμα σε όσους παλεύουν με τη σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Dr. Merv Turner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Spinogenix. «Αν και από καιρό πιστεύεται ότι μπορεί να αποφέρει οφέλη, η στόχευση της απώλειας συνάψεων στην πράξη αποτελεί μια εντελώς νέα θεραπευτική στρατηγική. Το SPG302 έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει άλλη μια νέα και υψηλής αξίας προσθήκη στο χώρο των θεραπειών για τη σχιζοφρένεια».

Έχοντας λάβει έγκριση από την Επιτροπή Δεοντολογίας Ανθρώπινης Έρευνας (HREC) της Αυστραλίας, η Spinogenix εγγράφει ενεργά συμμετέχοντες για την κλινική δοκιμή Φάσης 2 για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της φαρμακοδυναμικής του SPG302 άπαξ ημερησίως ως θεραπεία για τη σχιζοφρένεια.

[via]

Loading