Αστρονόμοι εντόπισαν ένα ακραίο αστέρα νετρονίων που περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο
Οι αστέρες νετρονίων είναι αρκετά παράξενοι και εξαιρετικά συμπαγής, καθώς μόλις ένα κομμάτι από αυτό το εξαιρετικά πυκνό υλικό (τα απομεινάρια ενός άστρου που κατέρρευσε και εξερράγη) σε μέγεθος κύβου ζάχαρης ζυγίζει 1 δισεκατομμύριο τόνους. Είναι γνωστό ότι περιστρέφονται γρήγορα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακραίο παράδειγμα άστρου νετρονίων που περιστρέφεται αδιανόητα γρήγορα. Συγκεκριμένα, ο 4U 1820-30 περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο.
«Εάν οι μελλοντικές παρατηρήσεις το επιβεβαιώσουν, ο αστέρας νετρονίων 4U 1820-30 θα είναι ένα από τα ταχύτερα περιστρεφόμενα αντικείμενα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν, με μόνο αντίπαλο έναν άλλο αστέρα νετρονίων που ονομάζεται PSR J1748-2446», δήλωσε ο Gaurava K. Jaisawal, αστροφυσικός στο Τμήμα Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα όργανο προσαρτημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο ονομάζεται τηλεσκόπιο ακτίνων Χ NICER (NICER - Neutron star Interior Composition Explorer), για να εντοπίσουν το ταχύτατα περιστρεφόμενο αντικείμενο. Οι αστέρες νετρονίων μπορούν να εκτοξεύουν παλμούς ακτίνων Χ, ένα είδος ακτινοβολίας, στο Διάστημα. Αυτό το αστέρι νετρονίων έχει διάμετρο μόλις 12 χιλιόμετρα, αλλά συμπυκνώνει 1.4 φορές τη μάζα του Ήλιου που έχει διάμετρο περίπου 1.4 εκατομμύρια χιλιόμετρα!
Ο αστέρας νετρονίων, που βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά στον Γαλαξία μας, είναι μέρος ενός δυαδικού αστρικού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι έχει έναν σύντροφο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σύντροφος του είναι ένας «λευκός νάνος», δηλαδή ένα άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο, το οποίο έχει γεράσει και έχει αποβάλει τα εξωτερικά του στρώματα, ενώ απομένει μόνο ένας πυκνός πυρήνας με μέγεθος σαν της Γης. Το εξαιρετικά ογκώδες αστέρι νετρονίων, ασκώντας έντονη βαρύτητα, αποσπά υλικό από τον λευκό νάνο σύντροφο του. Τελικά, αυτό το συσσωρευμένο υλικό πυροδοτεί «θερμοπυρηνικές εκρήξεις» που μπορούν να σφυρηλατήσουν βαριά στοιχεία όπως ο χρυσός και η πλατίνα.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των εκρήξεων, ο αστέρας νετρονίων γίνεται έως και 100.000 φορές φωτεινότερος από τον Ήλιο, απελευθερώνοντας ένα τεράστιο ποσό ενέργειας», εξήγησε ο Jerome Chenevez, ο οποίος συνέγραψε την έρευνα. «Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με πολύ ακραία γεγονότα, και μελετώντας τα λεπτομερώς, αποκτούμε νέες γνώσεις για τους υπάρχοντες κύκλους ζωής των δυαδικών αστρικών συστημάτων και τον σχηματισμό των στοιχείων στο Σύμπαν».
[via]