Αυτή είναι η διαστημική στολή της Κίνας για την αποστολή στη Σελήνη [Video]

Ο Οργανισμός Ανθρώπινων Διαστημικών Πτήσεων της Κίνας (CMSA) παρουσίασε το εξωτερικό σχέδιο μιας διαστημικής στολής που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές επανδρωμένες σεληνιακές αποστολές. Τα αποκαλυπτήρια, που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τον φιλόδοξο στόχο της χώρας να προσεδαφιστούν αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2030.

Η νέα διαστημική στολή έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις μοναδικές προκλήσεις του σκληρού περιβάλλοντος του φυσικού μας δορυφόρου. Ο Wang Chunhui, αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής των συστημάτων εκπαίδευσης αστροναυτών στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας, δήλωσε στο CCTV ότι η στολή έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε διάφορες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του κενού, της χαμηλής βαρύτητας, της σεληνιακής σκόνης, της πολύπλοκης τοπογραφίας της επιφάνειας και των ακραίων θερμοκρασιών.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της στολής είναι η ελαφρότητα της, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αστροναύτες θα εργάζονται σε συνθήκες του ενός έκτου της γήινης βαρύτητας, ήταν απαραίτητο να μειωθεί σημαντικά το βάρος της στολής για να μειωθεί το μεταβολικό φορτίο στο ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο Wang.

Η στολή διαθέτει ένα πλήρες προστατευτικό ύφασμα που προφυλάσσει από το σκληρό θερμικό περιβάλλον και τη σεληνιακή σκόνη. Το κράνος είναι εξοπλισμένο με πανοραμική αντιθαμβωτική προσωπίδα και ξεχωριστές κάμερες μακράς και μικρής εστιακής απόστασης. Στο στήθος υπάρχει ενσωματωμένη πολυλειτουργική κονσόλα ελέγχου.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο σχεδιασμός της στολής ενσωματώνει στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας. Οι κόκκινες λωρίδες στα άνω τμήματα είναι εμπνευσμένες από τις κορδέλες των διάσημων «ιπτάμενων αψάρων» της τέχνης Dunhuang, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός θυμίζει το στυλ της παραδοσιακής κινεζικής πανοπλίας.

Η CMSA απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς το κοινό να προτείνει ένα όνομα για τη νέα διαστημική στολή, εμπλέκοντας έτσι τους πολίτες σε αυτό το σημαντικό βήμα προς τη σεληνιακή εξερεύνηση.

Το κινεζικό σχέδιο προβλέπει ότι δύο αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν σύντομη παραμονή περίπου έξι ωρών στη σεληνιακή επιφάνεια. Ωστόσο, η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μακροπρόθεσμης προσπάθειας εξερεύνησης της Σελήνης. Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει ρομποτικές αποστολές στον σεληνιακό νότιο πόλο το 2026 και το 2028 για να πραγματοποιήσει έρευνες πόρων και δοκιμές επιτόπιας αξιοποίησης πόρων, ως προάγγελο μιας μελλοντικής σεληνιακής βάσης.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή ανανεωμένου διαστημικού αγώνα, με τη NASA να εργάζεται στο πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη και τη δημιουργία μιας βιώσιμης σεληνιακής παρουσίας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο διαστημικών δυνάμεων υπόσχεται να επιταχύνει την καινοτομία και την εξερεύνηση του βαθέως Διαστήματος τα επόμενα χρόνια.

[via]

Loading