Αυτό το μόριο μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του σχηματισμού της ζωής στη Γη
Ερευνητές δημιούργησαν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός μορίου με βάση το θείο που βρίσκεται στο Διάστημα, το οποίο μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για τον σχηματισμό της ζωής στη Γη, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Το θείο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή όπως την ξέρουμε και δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν πρόσφατα ένα φασματικό «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός ειδικού τύπου μορίου που ονομάζεται μονόδρομη δευτεριωμένη μεθυλομερκαπτάνη (CH2DSH), η οποία ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα νεαρό άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας.
Χρησιμοποιώντας το Canadian Light Source (CLS) στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, οι ερευνητές μελέτησαν πώς αντιδρά το CH2DSH όταν εκτίθεται σε υπέρλαμπρο φως συγχρότρου, το οποίο αντανακλά τη διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του CLS.
«Προσπαθούμε πραγματικά να κατανοήσουμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε, χημικά, προς μεγαλύτερα βιολογικά μόρια και ποια περιβάλλοντα απαιτούνται για το σχηματισμό τους», δήλωσε στην ανακοίνωση η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hayley Bunn, του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική στη Γερμανία. «Τελικά, θα ήταν ωραίο να απαντήσουμε μια μέρα, "Πώς κληρονομείται αυτό στη συνέχεια σε πλανήτες και ελπίζουμε σε ζωή;"».
Η Bunn και η ομάδα της εξέτασαν συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο το CH2DSH κουνιέται και περιστρέφεται σε απόκριση στο υπέρλαμπρο φως σύγχροτρον, το οποίο είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από φορτισμένα σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια, τα οποία επιταχύνονται κοντά στην ταχύτητα του φωτός και στη συνέχεια εκτρέπονται σε ένα μαγνητικό πεδίο.
Αυτό μιμείται την επίδραση που μπορούν να έχουν τα αστέρια στα μόρια στο Διάστημα. Τα αστέρια παράγουν ενέργεια μέσω της πυρηνικής σύντηξης. Μέρος αυτής της ενέργειας μετατρέπεται σε φως και εκπέμπεται στο Διάστημα, όπου μπορεί να ιονίσει τα κοντινά μόρια.
Ως εκ τούτου, τα όργανα του CLS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση της δυναμικής του διαστρικού μέσου και της χημικής προέλευσης των μορίων με βάση το θείο που μπορεί να οδήγησαν στον σχηματισμό της ζωής στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Το φως σύγχροτρον είναι εξαιρετικά φωτεινότερο από τις συμβατικές πηγές, επιτρέποντας στους ερευνητές να εντοπίσουν τα δονητικά σήματα του μορίου, τα οποία διαφορετικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν.
Υπάρχουν πολύ λίγα - ενδεχομένως τέσσερα - συγχρότρον στον κόσμο που κάνουν αυτή την υψηλής ανάλυσης φασματοσκοπία terahertz που χρειαζόμαστε, και ένα από αυτά είναι το CLS. Είναι ο ενθουσιασμός της επίλυσης του παζλ.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα το δακτυλικό αποτύπωμα CH2DSH για να αναζητήσουν περισσότερα από τα ίδια μόρια στο μακρινό Διάστημα για να κατανοήσουν καλύτερα την υποκείμενη χημεία του.
[via]