Η εκτόξευση τριών ρωσικών δορυφόρων νωρίτερα φέτος δημιούργησε ένα κύμα ερωτημάτων μεταξύ των διαστημικών παρατηρητηρίων. Οι δορυφόροι, οι οποίοι προσδιορίστηκαν ως Kosmos 2581, 2582 και 2583, εκτοξεύθηκαν από πύραυλο Soyuz-2.1V από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία στις 2 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, το τρίο έχει επιδείξει ασυνήθιστη συμπεριφορά, βρισκόμενο σε τροχιά σε απόσταση περίπου 585 χιλιομέτρων από τη Γη.
Τον Μάρτιο, οι δορυφόροι φάνηκε να εμπλέκονται σε ελιγμούς προσέγγισης, πλησιάζοντας άλλα αντικείμενα στο Διάστημα. Ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός και παρατηρητής της διαστημικής δραστηριότητας, ανέφερε αυτή τη συμπεριφορά. Στη συνέχεια, η Space Force των ΗΠΑ κατέγραψε ένα νέο αντικείμενο σε τροχιά, το οποίο πιστεύεται ότι απελευθερώθηκε από τον Kosmos 2581 στις 18 Μαρτίου.
Η Ρωσία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τους δορυφόρους και την αποστολή τους. Πολλές αποστολές της Kosmos έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. Το αντικείμενο που απελευθερώθηκε θα μπορούσε να έχει διάφορους σκοπούς, όπως στρατιωτικά πειράματα, επιθεώρηση δορυφόρων ή πρακτική εξάσκηση σε βολές, δοκιμές τεχνολογίας πρόσδεσης ή εκπαίδευση πτήσεων. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα επιστημονικό ωφέλιμο φορτίο ή, λιγότερο πιθανό, το αποτέλεσμα τυχαίου θρυμματισμού, ο οποίος συνήθως παράγει πολλά συντρίμμια.
Η ονομασία Kosmos χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία για ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών και επιστημονικών δορυφόρων από το 1962. Οι δορυφόροι αυτοί κάλυπταν ποικίλες χρήσεις, ορισμένες από τις οποίες ήταν πειραματικές, μυστικές ή αποτελούσαν μέρος στρατιωτικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων πρώιμων δοκιμών ASAT (αντι-δορυφορικών), επιθεώρησης δορυφόρων, αναγνώρισης και ηλεκτρονικών πληροφοριών.
Η πτήση σε σχηματισμό τριάδων δορυφόρων δεν είναι κάτι καινούργιο. Τόσο οι ΗΠΑ (για παράδειγμα, το Naval Ocean Surveillance System) όσο και η Κίνα (Yaogan) έχουν εκτοξεύσει πολυάριθμες ομάδες τριπλών δορυφόρων, πολλές από τις οποίες πιστεύεται ότι προορίζονται για ηλεκτρονική κατασκοπεία, μαζί με άλλες ομάδες σειρών δορυφόρων.
[via]