Chang'e-5: Επέστρεψε με επιτυχία δείγματα από τη Σελήνη μετά από 44 χρόνια
Λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη ανάκτηση των δειγμάτων του αστεροειδή Ryugu που έφερε πίσω το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 για λογαριασμό της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας JAXA, έρχεται η σειρά της Κίνας να ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του διαστημικού σκάφους Chang’e-5 για να γίνει μόλις η τρίτη χώρα στον κόσμο που φέρνει πίσω στη Γη δείγματα από τη Σελήνη.
Το Chang’e-5 προσεληνώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2020 και παρέμεινε στη Σελήνη μόλις για 2 ημέρες, παρόλα αυτά, κατάφερε να μαζέψει περίπου 2kg δειγμάτων. Η παραμονή της σεληνάκατου ήταν πολύ σύντομη διότι η τροφοδοσία της γινόταν με ηλιακά panels και δεν είναι κατασκευασμένη για να επιβιώνει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί για πολύ καιρό (φτάνουν τους -173ºC).
Η αποστολή ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς μετά τη συλλογή των δειγμάτων από την επιφάνεια και από βάθος 2m, αυτά φορτώθηκαν σε διαφορετικό όχημα που ανήλθε εκ νέου για να συναντήσει το διαστημικό σκάφος που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η επανένωση του με αυτό το σηματοδότησε την πρώτη επιτυχημένη πλήρως αυτόματη πρόσδεση δύο ρομποτικών σκαφών που πραγματοποιείται εκτός της τροχιάς της Γης. Στη συνέχεια, το σκάφος πήρε το δρόμο της επιστροφής και όταν πλησίασε τη Γη απελευθέρωση την κάψουλα με τα δείγματα που προσγειώθηκε τελικά κάπου στη Μογγολία.
Οι Κινέζοι έχουν παραλάβει τα δείγματα με μέρος αυτών να μεταφέρεται στο Hunan University της περιφέρειας Changsha, ενώ τα υπόλοιπα θα αναλυθούν από τους ερευνητές που έχουν ως σκοπό να υπολογίσουν την ηλικία τους και να κατανοήσουν πως επηρεάστηκαν από τις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα σε βάθος χρόνου.
Όπως αναφέρει η Jessica Barnes, ερευνήτρια του University of Arizona,
Είναι πραγματικά ανακουφιστικό το γεγονός ότι καταφέραμε να φέρουμε δείγματα από τη Σελήνη πίσω στη Γη μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Εκτιμούμε ότι η περιοχή όπου προσεληνώθηκε το Chang’e-5 αντιπροσωπεύει μία από τις νεότερες ροές λάβας στην επιφάνεια της Σελήνης. Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε καλύτερα την ηλικία αυτής της περιοχής, τότε θα μπορούμε στο μέλλον να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία των διάφορων περιοχών σε όλο το εύρος του Ηλιακού Συστήματος μας.
Η τελευταία φορά που έγινε συλλογή δειγμάτων και επιστροφή τους στη Γη ήταν το 1976 από το Luna 24 της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.
[via]