DeepSouth: Ο πρώτος νευρομορφικός υπερυπολογιστής που προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αυστραλοί ερευνητές κατασκευάζουν έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την πιο αποτελεσματική μηχανή μάθησης στον κόσμο - ένα νευρομορφικό τέρας ικανό για τις ίδιες περίπου 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο που διαχειρίζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Καθώς η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ανατείλει, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το ξέφρενο τεχνολογικό άλμα είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του πλανήτη και πολύ σύντομα θα ενσωματωθεί βαθιά σε κάθε κομμάτι της ζωής μας. Αλλά όλα αυτά βασίζονται σε πραγματικά γιγαντιαίες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Πράγματι, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, μόνο οι servers AI που διαθέτει η NVIDIA θα καταναλώνουν πιθανότατα περισσότερη ενέργεια ετησίως από ό,τι πολλές μικρές χώρες. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα, αυτού του είδους το ενεργειακό φορτίο αποτελεί ένα τεράστιο βραχνά.

Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, η Φύση έχει ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα. Οι δικοί μας εγκέφαλοι εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας, ικανοί να μαθαίνουν εξαιρετικά γρήγορα από μικρές ποσότητες ακατάστατων, θορυβωδών δεδομένων ή να επεξεργάζονται το ισοδύναμο ενός δισεκατομμυρίου δισεκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων κάθε δευτερόλεπτο - καταναλώνοντας μόλις 20 watt ενέργειας.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα του Πανεπιστημίου Western Sydney κατασκευάζει τον νευρομορφικό υπερυπολογιστή DeepSouth - το πρώτο μηχάνημα που κατασκευάστηκε ποτέ και θα είναι ικανό να προσομοιώνει νευρωνικά δίκτυα στην κλίμακα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νευρομορφικών Συστημάτων, καθηγητής André van Schaik,

Η πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εγκέφαλοι υπολογίζουν χρησιμοποιώντας νευρώνες εμποδίζεται από την αδυναμία μας να προσομοιώσουμε δίκτυα που μοιάζουν με τον εγκέφαλο σε κλίμακα. Η προσομοίωση νευρωνικών δικτύων σε τυπικούς υπολογιστές με χρήση μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) και πολυπύρηνων κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU) είναι απλά πολύ αργή και ενεργοβόρα. Το σύστημα μας θα το αλλάξει αυτό. Αυτή η πλατφόρμα θα προχωρήσει στην κατανόηση του εγκεφάλου και θα αναπτύξει εφαρμογές υπολογισμού σε κλίμακα εγκεφάλου σε διάφορους τομείς, όπως η ανίχνευση, η Βιοϊατρική, η Ρομποτική, το Διάστημα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας.

Το DeepSouth αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2024. Η ερευνητική ομάδα αναμένει ότι θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων με μεγάλη ταχύτητα, ενώ θα είναι πολύ μικρότερος από άλλους υπερυπολογιστές και θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια χάρη στην προσέγγιση του νευρωνικού δικτύου.

Είναι αρθρωτό και επεκτάσιμο, χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμο υλικό, ώστε να μπορεί να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί στο μέλλον για να ταιριάζει σε διάφορες εργασίες. Ο στόχος της επιχείρησης είναι να φέρει την επεξεργασία της Τεχνητής Νοημοσύνης ένα βήμα πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει πράγματα, καθώς και να μάθει περισσότερα για τον εγκέφαλο και να κάνει ελπίζουμε ότι θα κάνει προόδους που θα είναι σημαντικές σε άλλους τομείς.

[via]

Loading