Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2027 για να τον παρακολουθήσει να καταστρέφεται καθώς θα επανέρχεται στην ατμόσφαιρα. Το project έχει ως στόχο να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς ακριβώς διαλύονται οι δορυφόροι, ώστε οι επιστήμονες να μάθουν πώς να αποτρέψουν τη δημιουργία περισσότερων διαστημικών σκουπιδιών.
Τα διαστημικά σκουπίδια γίνονται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς στέλνουμε περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, αλλά υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Zero Debris Charter του ESA για να σταματήσει η δημιουργία επιπλέον διαστημικών σκουπιδιών μέχρι το 2030.
Η αποστολή ονομάζεται Destructive Reentry Assessment Container Object (DRACO) και το εσωτερικό του δορυφόρου θα συλλέγει δεδομένα καθώς το σκάφος καταστρέφεται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Θα περιέχει επίσης μια κάψουλα 40 εκατοστών σχεδιασμένη να επιβιώνει από την καταστροφή, η οποία θα μεταδίδει τα δεδομένα που συλλέγονται καθώς η κάψουλα κινείται προς τον ωκεανό.
Η εταιρεία αεροδιαστημικής μηχανικής Deimos έχει αναλάβει την κατασκευή του DRACO, το οποίο θα έχει περίπου το μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων και θα ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Θα περιέχει 200 αισθητήρες και τέσσερις κάμερες, αλλά δεν θα διαθέτει συστήματα προώθησης ή πλοήγησης. Τα περισσότερα διαστημικά σκουπίδια που επιστρέφουν στη Γη είναι ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτα και το ζητούμενο είναι να μιμηθεί κατά προσέγγιση μια μέση επανείσοδο.
Είναι σημαντικό να λάβουμε τα δεδομένα πριν η κάψουλα πέσει στο νερό και μπορεί να υπάρξουν προκλήσεις, όπως η προσπάθεια να ανοίξει το αλεξίπτωτο ενώ πέφτει στον ουρανό. Σύμφωνα με τον ESA, θα υπάρχει ένα παράθυρο μόλις 20 λεπτών για τη συλλογή των δεδομένων.
[via]