Έρευνα της Google δείχνει πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες στην εποχή του κορονοϊού. Τι ισχύει για την Ελλάδα;

H Google δημοσιοποίησε ένα νέο εργαλείο αναφορών, το Covid-19 Community Mobility Reports, μέσω του οποίου παρουσιάζεται σε 131 χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- η επίδραση που έχει στην κινητικότητα των πολιτών κάθε χώρας η λήψη των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στο πληθυσμό.

Για την Ελλάδα ειδικά, η Google αναφέρει ότι μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου και του τέλους Μαρτίου έχει σημειωθεί:

  • Μείωση της κινητικότητας κατά 80% στις κινήσεις στο τομέα λιανικού εμπορίου και αναψυχής (καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, πάρκα, μουσεία, βιβλιοθήκες, σινεμά, θέατρα κ.ά.)
  • Μείωση της κινητικότητας κατά 76% στον τομέα μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρένα κ.ά.)
  • Μείωση της κινητικότητας κατά 55% στα πάρκα-παραλίες-πλατείες-μαρίνες
  • Μείωση της κινητικότητας κατά 53% προς τους χώρους εργασίας
  • Μείωση της κινητικότητας κατά 41% στα καταστήματα τροφίμων-λαϊκές αγορές-φαρμακεία. 
  • Αύξηση της κινητικότητας κατά 20% στους χώρους κατοικίας.
covid-19-community-mobility-reports-3.jpg
covid-19-community-mobility-reports-2.jpg

Τα στοιχεία προέρχονται από χρήστες που έχουν ενεργοποιημένο το ιστορικό εντοπισμού θέσης στο λογαριασμό τους Google και ο υπολογισμός τους έχει γίνει με τη χρήση συναθροισμένων και ανώνυμων δεδομένων ώστε να μην παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Στόχος του Covid-19 Community Mobility Reports είναι να βοηθήσει τις αρχές δημόσιας υγείας αλλά και τους πολίτες να κατανοήσουν τις αντιδράσεις του κοινού στα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών.

Το Covid-19 Community Mobility Reports μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να συγκρίνετε τις αυξομειώσεις που παρουσιάζονται στην κινητικότητα των πολιτών κάθε χώρας.

Loading