Ερευνητές αποτρέπουν την τριχόπτωση μπλοκάροντας έναν αρχαίο βιολογικό μηχανισμό

Ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα ενός εργαστηριακού πειράματος οδήγησε στην ανακάλυψη ενός αρχαίου βιολογικού μηχανισμού που μπορεί να προκαλέσει την παύση της παραγωγής των κυττάρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό ανοίγει την πόρτα για την ανάπτυξη ενός προληπτικού φαρμάκου, που θα προστατεύει τους θύλακες των τριχών από αυτή τη διαδικασία και θα αποτρέπει την τριχόπτωση.

«Δοκιμάζαμε ένα φάρμακο που στοχεύει στο μεταβολισμό των ανθρώπινων τριχοθυλακίων για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα παράγουν ενέργεια, το οποίο με βάση τη δουλειά άλλων, αναμέναμε να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Talveen Purba, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι συνέβη το αντίθετο: η ανάπτυξη των μαλλιών αντιθέτως μπλοκαρίστηκε, καθώς τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων, σταμάτησαν γρήγορα να διαιρούνται».

Το μπλοκάρισμα ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης μιας αρχαίας βιολογικής οδού, γνωστής ως Integrated Stress Response (ISR). Αυτή η απόκριση ενεργοποιείται στα κύτταρα που βρίσκονται υπό στρες, το οποίο μπορεί να προκληθεί από πλήθος προβλημάτων, όπως μια ιογενής λοίμωξη ή παραμορφωμένες πρωτεΐνες. Όταν ενεργοποιείται η ISR, τα κύτταρα μπορούν να σταματήσουν τη φυσιολογική δραστηριότητα, αντλώντας λιγότερες πρωτεΐνες για να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του παράγοντα στρες. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ISR βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της έρευνας για θεραπείες κατά της γήρανσης, καθώς και για θεραπείες καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Αλλά τι σχέση έχει αυτό με την απώλεια των μαλλιών; Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν ενεργοποιήθηκε το μονοπάτι ISR στους θύλακες των τριχών, αυτή η «στάση» των κυττάρων σταμάτησε να παράγει τις τόσο σημαντικές πρωτεΐνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ως εκ τούτου, ο αποκλεισμός αυτού του εναύσματος, το οποίο προκαλεί επίσης μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων, θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς στα κύτταρα και να προστατεύσει από την τριχόπτωση.

«Όταν εξετάζουμε τους θύλακες των τριχών στο μικροσκόπιο, είναι εντυπωσιακό το πόσο συνεπής είναι η αντίδραση μεταξύ των θύλακων των τριχών που προέρχονται από διαφορετικούς ανθρώπους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Derek Pye, επικεφαλής τεχνικός της ερευνητικής ομάδας.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, αυτή η τυχαία ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το ISR παίζει τόσο βασικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων σε διάφορες μορφές ζωής, από τους ζυμομύκητες έως τους ανθρώπους, έχει κάνει τους ερευνητές να επικεντρωθούν τώρα στο πώς λειτουργεί ο μηχανισμός στους ανθρώπους που υποφέρουν από τριχόπτωση.

«Είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση αυτής της οδού θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό βιολογικό ρόλο στον περιορισμό της ανάπτυξης των μαλλιών σε άτομα με παθήσεις τριχόπτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η στόχευσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες», δήλωσε ο Purba.

«Καθώς δείχνουμε ότι η ενεργοποίηση του ISR συνδέεται με ένα πολλαπλασιαστικό μπλοκάρισμα στον ανθρώπινο θύλακα της τρίχας, υποθέτουμε ότι το ISR θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ανώμαλα σε διαταραχές της τριχοφυΐας για να διαταράξει τον φυσιολογικό κύκλο του θύλακα της τρίχας προάγοντας το δυστροφικό αναγενές ή καταγενές», σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη. «Ως εκ τούτου, η στόχευση αυτής της οδού για τον μετριασμό της ενεργοποίησης του ISR (π.χ. με τη χρήση του ISRIB) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διατήρηση των τριχοθυλακίων σε αναγέννηση».

[via]

Loading