Ερευνητές δημιούργησαν αντικουνουπικό που κρατά για 10+ ημέρες

Οι επιστήμονες έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη στη συνεχή καταπολέμηση των κουνουπιών. Παρόλο που ορισμένοι έχουν στραφεί στην εξαπόλυση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα θηλυκά που τσιμπάνε, άλλοι έχουν αναζητήσει τρόπους για να δημιουργήσουν αντικουνουπικά μακράς διάρκειας που δεν είναι τοξικά και λειτουργούν καλύτερα από τις παραδοσιακές επιλογές όπως το διαιθυλολουαμίδιο (DEET).

Το αποτέλεσμα είναι ένας νέος τύπος απωθητικού που σχεδιάστηκε με τη χρήση κοινών βακτηρίων του ανθρώπινου δέρματος. Εάν η έρευνα για το απωθητικό συνεχίσει να αποδίδει καλά αποτελέσματα, τότε θα μπορούσε να μας προσφέρει έναν πολύ ισχυρότερο τρόπο για να απωθήσουμε αυτά τα ενοχλητικά έντομα και τις ασθένειες που συχνά μπορούν να μεταδώσουν όταν μας τσιμπάνε.

Τα κουνούπια, ιδίως τα θηλυκά, προσελκύονται από ανθρώπους και ζώα χάρη σε διάφορα πράγματα, όπως η θερμότητα του σώματος, οι οσμές που παράγονται από τα μικρόβια στο δέρμα μας, ακόμη και το διοξείδιο του άνθρακα. Για να δημιουργήσουν ένα αντικουνουπικό μακράς διάρκειας, οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ελκυστές και να τους αντιστρέψουν εναντίον των κουνουπιών.

Ένα από τα μικρόβια από τα οποία έλκονται τα κουνούπια, που ονομάζεται L-(t)-γαλακτικό οξύ, είναι μια ένωση που απελευθερώνεται από ορισμένα βακτήρια του δέρματος και μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια αρκετά αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν μπορείτε να κάνετε το δέρμα να παράγει σημαντικά λιγότερο L-(t)-γαλακτικό οξύ, τότε μπορείτε να μειώσετε την προσέλκυση κουνουπιών.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εφαρμόζονταν τα τροποποιημένα βακτήρια στο δέρμα, μειωνόταν πραγματικά η προσέλκυση κουνουπιών κατά 64,4%, ξεκινώντας τρεις ημέρες μετά την εφαρμογή. Το εφέ κράτησε επίσης έως και 11 ημέρες, κάτι που το καθιστά ένα μακράς διάρκειας αντικουνουπικό, ειδικά σε σύγκριση με το DEET και άλλες παραδοσιακές επιλογές.

Τα βακτήρια προσφέρουν επίσης κάποια άλλα θετικά στοιχεία -όπως το γεγονός ότι είναι μη τοξικό, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επιλογές όπως το DEET, το οποίο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κακό για τα ζώα γύρω από τα οποία χρησιμοποιείται.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Syed Ali on Unsplash

[via]

Loading