Ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη 3D printed καρδιά από κύτταρα και ιστό ασθενούς
Έχουμε δει στο παρελθόν ενδιαφέρουσες χρήσεις της τεχνολογίας 3D printing στον τομέα της Ιατρικής, όπως μοσχεύματα τραχείας και κρανίου, αλλά το πρόσφατο επίτευγμα των ερευνητών του Tel Aviv University είναι ομολογουμένως το εντυπωσιακότερο όλων.
Συγκεκριμένα, η ομάδα κατάφερε να εκτυπώσει με επιτυχία την πρώτη 3D printed καρδιά με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, θαλάμους και κοιλίες, χρησιμοποιώντας κύτταρα και άλλο βιολογικό υλικό από τον ασθενή. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, καθώς σε προηγούμενες απόπειρες μπορούσαν απλά να εκτυπώνουν τον ιστό χωρίς αιμοφόρα αγγεία.
Η διαδικασία της κατασκευής ξεκίνησε με τη βιοψία του λιπώδη ιστού του ασθενή και στη συνέχεια με τη συλλογή αυτού του ιστού για να χρησιμοποιηθεί ως το υλικό της 3D εκτύπωσης. Με αυτόν τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολύπλοκα μοντέλα ιστού συμπεριλαμβανόμενων καρδιακών επιθεμάτων, ώσπου έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν μια ολόκληρη καρδιά.
Το μέγεθος της 3D printed καρδιάς δεν είναι πολύ μεγάλο (στο μέγεθος καρδιάς λαγού), αλλά η τεχνολογία επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερων οργάνων. Επίσης, για την ώρα η 3D printed καρδιά μπορεί μόνο να συστέλλεται, παρόλα αυτά πιστεύουν ότι μπορούν να την "εκπαιδεύσουν" να λειτουργεί απόλυτα φυσιολογικά. Όταν φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σκοπεύουν να μεταμοσχεύσουν αυτές τις 3D printed καρδιές σε ζώα για κλινικές δοκιμές.
Ποιος ξέρεις, ίσως μετά από 20 χρόνια να βρίσκεις μοσχεύματα κατά παραγγελία.
[via]