Γιατί είναι απίθανο να δούμε iPhone «Made in USA»

Για τον Donald Trump, η επιστροφή της παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ θα αποτελούσε μια συμβολική και πρωτοποριακή πολιτική νίκη. Η συσκευή-ναυαρχίδα της Apple, ένα από τα τεχνολογικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, θα γινόταν έτσι έμβλημα της δασμολογικής του πολιτικής και της προεκλογικής υπόσχεσης να φέρει την αμερικανική μεταποιητική βιομηχανία στην πατρίδα της.

Η κυβέρνηση Trump θεωρεί τον στόχο αυτό ρεαλιστικό, ιδίως υπό το πρίσμα των νέων δασμών 145% που έχουν προγραμματιστεί για τις εισαγωγές από την Κίνα, το σημερινό κέντρο παραγωγής του iPhone. Για την ενίσχυση αυτού του οράματος υπάρχει επίσης η δέσμευση της Apple να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αν η Apple δεν πίστευε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν, πιθανώς δεν θα διέθετε ένα τέτοιο ποσό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt.

Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με τον Mark Gurman, δημοσιογράφο του Bloomberg, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πραγματική πιθανότητα η Apple να μεταφέρει την παραγωγή του iPhone στις ΗΠΑ. Η έλλειψη υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και, κυρίως, η απουσία ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος συγκρίσιμου με το ασιατικό καθιστούν την υπόθεση ανέφικτη.

Στην πραγματικότητα, η Apple εστιάζει στη σταδιακή αντικατάσταση της Κίνας με την Ινδία, όπου οι συνεργάτες του ομίλου κατασκευάζουν το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone στον κόσμο. Μια στρατηγική που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και την προστασία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, διατηρώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

Τα γιγαντιαία κινεζικά εργοστάσια, όπως αυτό στο Zhengzhou - με το παρατσούκλι «iPhone City» - στεγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και διαθέτουν σχολεία, κοιτώνες, γυμναστήρια και ιατρικές εγκαταστάσεις. «Ποια αμερικανική πόλη είναι έτοιμη να σταματήσει εντελώς για να κατασκευάζει μόνο iPhone; Πάνω από 500.000 άνθρωποι ζουν στη Βοστώνη: ολόκληρη η πόλη θα πρέπει να σταματήσει να κάνει οτιδήποτε άλλο για να συναρμολογεί smartphones», σχολίασε ο Matthew Moore, πρώην μηχανικός της Apple.

Αν και ο σχεδιασμός του iPhone ξεκινά στα εργαστήρια της Apple στην Καλιφόρνια, η κρίσιμη φάση της παραγωγής πραγματοποιείται στην Ασία, σε συνεργασία με προμηθευτές όπως η Foxconn και η Pegatron. Οι μηχανικοί της Apple περνούν μήνες ή και χρόνια επιτόπου για να προσαρμόσουν την αλυσίδα παραγωγής σε κάθε νέα γενιά συσκευών.

Ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κίνας έγκειται στο εξαιρετικά εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιό της. «Η τεχνική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ενός εργοστασίου δεν υπάρχει στην Αμερική», εξήγησε ο Moore, τονίζοντας ότι ο αριθμός των αποφοίτων STEM στις ΗΠΑ είναι ανεπαρκής.

Ο Tim Cook είχε ήδη ξεκαθαρίσει το 2017, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Fortune, ότι η επιλογή της Κίνας δεν εξαρτάται από το κόστος εργασίας, αλλά από τη συγκέντρωση δεξιοτήτων: «Η Κίνα σταμάτησε να είναι η χώρα χαμηλού κόστους πριν από πολλά χρόνια. Ο λόγος είναι η ποιότητα και η ποσότητα των δεξιοτήτων που είναι διαθέσιμες σε ένα μέρος». Σύμφωνα με τον Cook, στις ΗΠΑ δεν θα ήταν καν δυνατόν να γεμίσει μια αίθουσα συνεδριάσεων με μηχανικούς που ειδικεύονται σε βιομηχανικές μήτρες, ενώ στην Κίνα θα ήταν δυνατόν να γεμίσουν περισσότερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ιδέα ενός πλήρως αυτοματοποιημένου εργοστασίου στις ΗΠΑ, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία, αναφέρεται συχνά ως πιθανή εναλλακτική λύση. Ο υπουργός Εμπορίου, Howard Lutnick, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ότι «ο στρατός των εκατομμυρίων ανθρώπων» που εμπλέκονται στην παραγωγή θα αντικατασταθεί από την αυτοματοποίηση.

Όσοι όμως γνωρίζουν σε βάθος την αλυσίδα παραγωγής της Apple αρνούνται αυτή την πιθανότητα. Ακόμη και στην Κίνα, όπου το κόστος αυτοματισμού είναι χαμηλότερο, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Επιπλέον, ο σφιχτός ρυθμός με τον οποίο η Apple ανανεώνει τα μοντέλα της εμποδίζει κάθε προσπάθεια αυτοματοποίησης: ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε υλικά ή εξαρτήματα αρκούν για να απαιτηθεί η πλήρης προσαρμογή των γραμμών παραγωγής. «Σχεδιάζεις τη συσκευή, ανακατασκευάζεις το εργοστάσιο και μετά έχεις μόνο έξι μήνες για να την πουλήσεις», εξήγησε μια ανώνυμη πηγή κοντά στην εφοδιαστική αλυσίδα της Apple.

Αν αληθεύει ότι η Apple έχει μειώσει το μερίδιο των iPhone που παράγονται στην Κίνα κατά λιγότερο από 90%, η μετάβαση σε άλλες χώρες κάθε άλλο παρά απλή είναι. Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ινδονησία παράγουν κυρίως συσκευές όπως τα Mac, τα AirPods, το Apple Watch και τα iPad.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει την πιο φιλόδοξη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πραγματικός εναλλακτικός κόμβος για το iPhone. Μετά από περισσότερες από μια δεκαετία επενδύσεων, η χώρα παράγει περίπου 35 εκατομμύρια συσκευές ετησίως, που είναι ήδη αρκετές για να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών των ΗΠΑ. Μια μικρή γραμμή παραγωγής υπάρχει επίσης στη Βραζιλία, αλλά προορίζεται για λιγότερο προηγμένα μοντέλα.

Η Apple πωλεί πάνω από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως, σε επτά μοντέλα, το καθένα από τα οποία διατίθεται σε πολλαπλές παραλλαγές χρώματος και μνήμης. Η πολυπλοκότητα του προϊόντος καθιστά απαραίτητη την κλίμακα παραγωγής που μόνο η Κίνα είναι σε θέση να προσφέρει σήμερα.

Άλλες συσκευές, λιγότερο πολύπλοκες και με λιγότερο συχνές ενημερώσεις, όπως οι iMac ή τα iPad, μπορούν να συναρμολογηθούν ευκολότερα αλλού. Για παράδειγμα, η Apple συναρμολογεί ήδη Mac Pro στο Τέξας, αλλά ακόμη και τότε τα εξαρτήματα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και οι ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. «Τα iPhone είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία», κατέληξε ο Moore.

*Η κεντρική εικόνα αποτελεί δημιουργία του Imagen 3 για το Techgear.gr

[via]

Loading