Google Messages: Ενισχύει την προστασία απέναντι σε κακόβουλα μηνύματα

Η Google παρουσίασε μια σειρά από νέες λειτουργίες ασφαλείας για την εφαρμογή Messages, οι οποίες αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη της συσκευής για να αποκρούσουν spam, ύποπτα links και άλλα ψηφιακά σκουπίδια.

Στο πλαίσιο του Cybersecurity Awareness Month, η κορυφαία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Google έλαβε μερικές αναβαθμισμένες δυνατότητες ανίχνευσης απάτης, μηδενίζοντας τη σύλληψη ψεύτικων αποστολών και απάτες με προσφορές εργασίας.

Εάν εντοπίσει μια πιθανή απάτη, το Google Messages είτε θα την πετάξει στον φάκελο spam είτε θα σας ειδοποιήσει με μια προειδοποίηση. Χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση στη συσκευή για να εντοπίσει αυτά τα τεχνάσματα, διατηρώντας παράλληλα τις συνομιλίες σας ιδιωτικές. Αυτή η ενημέρωση δοκιμάζεται επί του παρόντος από χρήστες beta που έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία προστασίας από ανεπιθύμητα μηνύματα.

Στη συνέχεια, η Google αναπτύσσει έξυπνες ειδοποιήσεις για δυνητικά επικίνδυνα links. Αυτές οι κακόβουλες διευθύνσεις URL μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, από την εγκατάσταση malware έως την αποστολή χρηστών σε ψεύτικες ιστοσελίδες phishing.

Η εφαρμογή Messages θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν λαμβάνουν links από άγνωστες πηγές και θα φιλτράρει τα μηνύματα με τέτοιους συνδέσμους. Επί του παρόντος, η Google δοκιμάζει αυτή τη λειτουργία με χρήστες στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, ενώ σχεδιάζει να την επεκτείνει παγκοσμίως αργότερα μέσα στο έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα προέρχονται από το εξωτερικό, δεν είναι όλα διεθνή. Η Google αποκάλυψε ότι οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να αποκρύπτουν αυτόματα μηνύματα από διεθνείς αποστολείς που δεν βρίσκονται στις επαφές τους. Τα μηνύματα αυτά θα πηγαίνουν κατευθείαν στο φάκελο «Spam & blocked». Αυτή η λειτουργία δοκιμάζεται προς το παρόν στη Σιγκαπούρη και σύντομα θα επεκταθεί σε περισσότερες χώρες.

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις ασφαλείας φέρνουν επίσης έξυπνες ειδοποιήσεις που θολώνουν αυτόματα το γυμνό σε εικόνες. Εάν οι χρήστες προσπαθήσουν να μοιραστούν ακατάλληλο περιεχόμενο, θα λάβουν μια προειδοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους. Αυτή η λειτουργία θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για τους χρήστες κάτω των 18 ετών, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει να επιλέξουν μέσω των ρυθμίσεων του Android. Η ενημέρωση αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες για συσκευές Android που τρέχουν την έκδοση 9 ή νεότερη.

Οι απατεώνες δεν βασίζονται μόνο σε διεθνείς αριθμούς- συχνά υποδύονται πραγματικές επιχειρήσεις ή ακόμη και φίλους. Για να καταπολεμήσει αυτά τα τεχνάσματα, η εφαρμογή Messages εγκαινιάζει ένα σύστημα επαλήθευσης επαφών που χρησιμοποιεί το δημόσιο κλειδί κάθε επαφής για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά της, ελέγχοντας τα διαπιστευτήρια του αποστολέα μέσω ενός κωδικού QR ή ενός καταχωρημένου αριθμού τηλεφώνου.

[via]

Loading