Το Project Baseline είναι το νέο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα του εργαστηρίου Google X, στο οποίο είναι επικεφαλής ο Sergey Brin (συνιδρυτής της Google), σε συνεργασία με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κλινικές. Στόχος της νέας αυτής προσπάθειας είναι η συλλογή δεδομένων για ένα πλήρως υγιές ανθρώπινο σώμα, έτσι ώστε να γίνεται πρόληψη ασθενειών πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Η συλλογή των πληροφοριών έχει ξεκινήσει ήδη με τη χορήγηση σωματικών υγρών και δειγμάτων ιστού από 175 εθελοντές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά με τη συμμετοχή των κλινικών από τα πανεπιστήμια Duke και Stanford. Σύμφωνα με την αναφορά της WSJ, οι συμμετέχοντες θα μοιράζονται επίσης το γονιδίωμα τους, το ιστορικό των γονέων και πληροφορίες για τον μεταβολισμό τροφής/φαρμάκων, τον καρδιακό παλμό σε καταστάσεις stress κλπ. Όλες οι πληροφορίες συλλέγονται και θα συλλέγονται ανώνυμα, θα ανήκουν στα πανεπιστήμια και δεν θα μοιράζονται στις ασφαλιστικές εταιρείες (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται).
Ουσιαστικά, η Google επιθυμεί να χτίσει μια τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες για τον υγιή άνθρωπο και να τις επεξεργαστεί κατάλληλα εκμεταλλευόμενη την εξίσου τεράστια υπολογιστική δύναμη των εργαστηρίων της, έτσι ώστε να βρει συγκεκριμένους βιοδείκτες που θα υποδεικνύουν ότι κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά.
Είναι προφανές ότι η υγεία απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ίσως μια τέτοια αξιοποίηση του Big Data να οδηγήσει στην πρόληψη σημαντικά νωρίτερα απ' ό,τι οι σημερινές διαγνωστικές μέθοδοι. Από την άλλη, όμως, και παρά το γεγονός ότι μιλούν για "εθελοντές", ποιος μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θα δημιουργήσουν ιατρικό φάκελο για τον καθένα μας συλλέγοντας δεδομένα από φορητές και φορετές συσκευές, "έξυπνους" φακούς επαφής (συμφώνησε με Novartis για την παραγωγή τους) κ.ά.;
[via]