Παρά το γεγονός ότι οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 5.000 εξωπλανήτες, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίζονται ευκολότερα από τεράστιες αποστάσεις στο Διάστημα οι μεγαλύτεροι πλανήτες. Επομένως, είναι πολύ ενδιαφέρον όταν ανακαλύπτεται ένας πλανήτης στο μέγεθος της Γης σαν αυτόν που εντόπισε πρόσφατα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση.
Ο πλανήτης LTT 1445Ac εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον δορυφόρο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA το 2022, αλλά ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές μέγεθός του λόγω του επιπέδου της τροχιάς του γύρω από το άστρο του, όπως αυτό φαίνεται από τη Γη. «Υπήρχε η πιθανότητα αυτό το σύστημα να παρουσιάζει μια κακή γεωμετρία και αν αυτό συνέβαινε, δεν θα μπορούσαμε να μετρήσουμε σωστά το μέγεθός του. Όμως με τις δυνατότητες του Hubble προσδιορίσαμε τη διάμετρό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ερευνήτρια Emily Pass του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο πλανήτης έχει 1,07 φορές τη διάμετρο της Γης, άρα πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη όπως η Γη με παρόμοια επιφανειακή βαρύτητα. Παρόλα αυτά, δεν είναι βιώσιμος, καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 260ºC. Αποτελεί μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος που βρίσκεται μόλις 22 έτη φωτός μακριά, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πλησιέστερους εξωπλανήτες που διέρχονται από ένα αστέρι.
«Οι διερχόμενοι πλανήτες είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, καθώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την ατμόσφαιρά τους με φασματοσκοπία, όχι μόνο με το Hubble αλλά και με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», δήλωσε η Pass. «Η μέτρησή μας είναι σημαντική γιατί μας λέει ότι πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ κοντινό γαιώδη πλανήτη. Ανυπομονούμε για τις επόμενες παρατηρήσεις που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ποικιλομορφία των πλανητών γύρω από άλλα άστρα».
Μία από τις σημαντικότερες ικανότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι ότι μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, κάτι που αποτελεί το επόμενο βήμα για την κατανόηση αυτών των πλανητών και την αναζήτηση παρόμοιων με τη Γη. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ότι και το αρκετά παλιό τηλεσκόπιο Hubble, ηλικίας πλέον άνω των 30 ετών, εξακολουθεί να είναι επίσης σημαντικό για την αναζήτηση εξωπλανητών.
«Το Hubble παραμένει βασικός συντελεστής στον εντοπισμό των εξωπλανητών», δήλωσε η Laura Kreidberg από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή. «Υπάρχουν ελάχιστοι γαιώδεις πλανήτες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε για την ατμόσφαιρά τους. Ο LTT 1445Ac βρίσκεται 22 έτη φωτός μακριά μας και είναι ακριβώς δίπλα μας από γαλαξιακή άποψη, οπότε είναι ένας από τους καλύτερους πλανήτες στον ουρανό για να τον παρακολουθήσουμε και να μάθουμε για τις ατμοσφαιρικές του ιδιότητες».
[ESA]