Η Ελλάδα υπογράφει το πρωτόκολλο για την υπεύθυνη εξερεύνηση της Σελήνης

Η Ελλάδα αποτελεί την τελευταία χώρα που προσχώρησε στο κλαμπ των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών όσον αφορά την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπέγραψε το Artemis Accords εκ μέρους της χώρας μας στο State Department των ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

"Συγχαρητήρια στην Ελλάδα που έγινε η 35η χώρα που εντάσσεται στην οικογένεια του Artemis Accords", δήλωσε ο Διοικητής της NASA Bill Nelson κατά την τελετή, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. "Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι εταίροι και φίλοι και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία στο Σύμπαν. Μαζί, διαμορφώνουμε το μέλλον της συνεργασίας στο Διάστημα για την Artemis Generation".

Αυτές οι συμφωνίες καθορίζουν τις αρχές για ειρηνική και υπεύθυνη εξερεύνηση, οι οποίες καθοδηγούν άμεσα το σεληνιακό πρόγραμμα Artemis της NASA.

"Καθώς η ανθρωπότητα ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια, επιστρέφοντας στη Σελήνη και προετοιμάζοντας το ταξίδι πέρα από αυτή, τα Artemis Accords χρησιμεύουν ως φάρος συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ των εθνών, ανοίγοντας το δρόμο για μια βιώσιμη και ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος", ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι ΗΠΑ καθιέρωσαν τα Artemis Accords το 2020. Υπεγράφησαν για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ μαζί με άλλους επτά αρχικούς υπογράφοντες. Η ομάδα των χωρών έχει πλέον διευρυνθεί και περιλαμβάνει έθνη από έξι από τις επτά ηπείρους του κόσμου, ενώ μόνο η Ανταρκτική -που δεν έχει κυβέρνηση- δεν εκπροσωπείται.

Η πρωτοβουλία Artemis Accords έχει έναν πιθανό ανταγωνιστή, με τη μορφή του Διεθνούς Οργανισμού Συνεργασίας για το Σεληνιακό Σταθμό Έρευνας (ILRSCO) υπό την ηγεσία της Κίνας. Μέχρι στιγμής το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα έχουν ενταχθεί στην εν λόγω προσπάθεια.

Ο ILRSCO θα συντονίσει και θα διαχειριστεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αυτές θα προχωρήσουν στη δημιουργία του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS) στη δεκαετία του 2030.

[NASA]

Σύμφωνα με τη NASA, το Artemis Accords βασίζεται στις αρχές που ορίζονται από τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 και ενισχύει τις βέλτιστες πρακτικές, όπως η δημοσιοποίηση επιστημονικών δεδομένων.

Στους κύριους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Loading