Η Γη μπορεί κάποτε να είχε δακτυλίους όπως ο Κρόνος

Η Γη μπορεί να είχε δακτυλίους όπως ο Κρόνος πριν από πολλές, πολλές χιλιετίες. Ωστόσο, ο σχηματισμός δεν κράτησε πολύ και τελικά κατέρρευσε, πέφτοντας στην επιφάνεια του πλανήτη μας, αφήνοντας κρατήρες όπου προσγειώθηκαν κομμάτια του. Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στο Earth and Planetary Science Letters αναδεικνύει το εκπληκτικό συμπέρασμα ότι η Γη είχε δακτυλίους.

Οι τρεις ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη λένε ότι σχεδόν 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, δημιουργήθηκαν αρκετοί κρατήρες πρόσκρουσης σε όλο τον πλανήτη, κατά μήκος του ισημερινού. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι απίθανο αυτά τα "εξωγήινα αντικείμενα" να προήλθαν από μια ζώνη αστεροειδών. Αντίθετα, πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθαν από έναν δακτύλιο γύρω από τη Γη, παρόμοιο με τους δακτυλίους του Κρόνου.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο να πιστεύει κανείς ότι η Γη είχε δακτυλίους. Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ αξιοσημείωτο πως η Γη δεν είχε δακτυλίους, όσο γνωρίζουμε μέσα από τη δική μας ιστορία. Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος έχουν δακτυλίους, αν και όλοι έχουν διαφορετική σύνθεση. Επιπλέον, υποστηρίζεται ακόμη και ότι ο Άρης είχε κάποτε δακτύλιο.

Όμως χρειάζονται αποδείξεις για μια αξιόλογη θεωρία, και οι ερευνητές βρήκαν κάποιες πολύ πειστικές πληροφορίες. Για αρχή, πριν από περίπου 485 εκατομμύρια χρόνια, η Γη γνώρισε μια σειρά από χτυπήματα μετεωριτών κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που ονομάζουμε Ορδοβίκειο. Επιπλέον, αρκετά από αυτά τα χτυπήματα και οι κρατήρες πρόσκρουσης βρίσκονται σε απόσταση 30 μοιρών από τον ισημερινό.

Τυπικά, οι μετεωρίτες τείνουν να πέφτουν σε πολύ τυχαία μοτίβα. Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, η σύνθεση του υλικού που βρέθηκε στους κρατήρες κάνει να φαίνεται σαν οι πέτρες που έπεσαν να προήλθαν όλες από το ίδιο αντικείμενο ή αστεροειδή. Δεδομένων αυτών των πληροφοριών και της θέσης των ίδιων των κρατήρων πρόσκρουσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πιθανότητα οι προσκρούσεις να είναι τυχαίες είναι απίθανη, μόλις 1 στα 25 εκατομμύρια. Αυτές είναι τρελές πιθανότητες, γεγονός που αφήνει μια άλλη πιθανή εξήγηση: Η Γη είχε δακτυλίους.

Αλλά πώς σχηματίστηκαν αυτοί οι δακτύλιοι;

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανότατα θα σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα μιας παρολίγον σύγκρουσης με έναν πολύ μεγάλο αστεροειδή πριν από περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια. Ο αστεροειδής πέρασε τόσο κοντά από τον πλανήτη μας που διαλύθηκε σε κομμάτια, αφήνοντας τα συντρίμμια να περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας σαν δακτύλιος.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επαλήθευση ή όχι της θεωρίας, αλλά σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται αρκετά ισχυρή η εκτίμηση των ερευνητών.

Loading