Η Google δυσκολεύει το sideloading εφαρμογών στις συσκευές Android

Η Google φαίνεται να αναπτύσσει ένα νέο API που επιτρέπει στους προγραμματιστές Android να επιμένουν ότι οι εφαρμογές τους μπορούν να ληφθούν μόνο από το κατάστημα Google Play Store και ότι αν κάνετε sideload μια εφαρμογή, αυτή απλά δεν θα λειτουργεί.

Στο φετινό συνέδριο Google I/O, ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε το Play Integrity API, ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους προγραμματιστές να επιβεβαιώνουν αν μια εφαρμογή τρέχει σε μια νόμιμη συσκευή Android και αν έχει ληφθεί μέσω του Google Play Store ή αν έχει γίνει sideloaded με άλλα μέσα.

Σύμφωνα με το Android Authority, το Play Integrity API χρησιμοποιείται πλέον από αρκετές εφαρμογές Android. Ο Mishaal Rahman έριξε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς αυτό το εργαλείο βοηθάει στην ασφάλεια των χρηστών, αντιμετωπίζοντας το μη εξουσιοδοτημένο sideloading, μια πρακτική που ήταν αρκετά εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Με τις προηγμένες τεχνικές του, το API επαληθεύει τη γνησιότητα της εφαρμογής και μπορεί να επέμβει για να σταματήσει τα προβλήματα, αν παρατηρήσει οποιαδήποτε μικροαλλαγή ή περίεργη συμπεριφορά. Μπορεί να φαίνεται βασικό, αλλά το API ακολουθεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές είναι πραγματικά νόμιμες.

Το sideloading εφαρμογών σε συσκευές Android είναι συνήθως αρκετά εύκολο, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αυτές οι sideloaded εφαρμογές ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο οι επίσημες εκδόσεις τους και μερικές φορές μπορεί να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να βλάψει το λειτουργικό σας σύστημα.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν διάφορους ελέγχους για να επαληθεύσουν αν οι εφαρμογές είναι αυθεντικές. Ελέγχουν αν το δυαδικό αρχείο της εφαρμογής είναι εγγεγραμμένο στο Google Play, επαληθεύουν ότι έχει ληφθεί από το κατάστημα και επιβεβαιώνουν ότι εκτελείται σε μια γνήσια συσκευή Android με υπηρεσίες Google Play. Όταν η εφαρμογή είναι σε χρήση, το API ακεραιότητας του Play παρέχει στους προγραμματιστές μια αναφορά που επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα κριτήρια πληρούνται.

[via]

Loading