Η Google θα μπλοκάρει τις εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση στις φωτογραφίες χωρίς προφανή λόγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google πρόκειται να αρχίσει να περιορίζει τις εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία multimedia σε ένα smartphone. Η εταιρεία έχει αρχίσει να επικοινωνεί με τους developers, ώστε να να υιοθετήσουν το Android Photo Picker που προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Σίγουρα γνωρίζετε για τις εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία media στο smartphone σας, ή όπως συνήθως αναφέρεται ως «Γκαλερί». Στην πραγματικότητα, όταν μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση σε ολόκληρη τη Γκαλερί σας, μπορεί δυνητικά να μάθει πολλά πράγματα για εσάς. Η προστασία των φωτογραφιών, των videos και των screenshots σας από τις εφαρμογές είναι αρκετά σημαντική.

Πίσω στο 2022, η Google εισήγαγε μια πιο ιδιωτική επιλογή media picker με το Android 13, για να προστατεύσει τις φωτογραφίες και τα videos σας από τις εφαρμογές. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους δημιουργούς εφαρμογών να ζητούν πρόσβαση με έναν πιο ασφαλή τρόπο.

Πολλές δημοφιλείς εφαρμογές έχουν από τότε υιοθετήσει το media picker. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εφαρμογές που εξακολουθούν να ζητούν πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη των αρχείων media. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν χρειάζονται καν πρόσβαση στις φωτογραφίες ή τα videos σας για να λειτουργήσουν σωστά, ενώ η πρόσβαση συχνά απαιτείται μόνο για μία φορά. Τώρα, η Google επιβάλλει την πολιτική του νέου Android Photo Picker αντί να την ζητά απλώς.

Το API Photo Picker υπάρχει για να δίνει σε μια εφαρμογή πρόσβαση σε συγκεκριμένες φωτογραφίες ή videos και όχι σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη. Επίσης, χορηγεί μια εφάπαξ άδεια ή σπάνια πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές. Σας επιτρέπει να επιλέγετε φωτογραφίες και videos για να δώσετε πρόσβαση σε μια εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Photo Picker για να δείτε μια μεγάλη προεπισκόπηση και καρτέλες για εναλλαγή μεταξύ στοιχείων και άλμπουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2025, μόνο οι εφαρμογές με βασικές λειτουργίες που βασίζονται στην πρόσβαση στην εικόνα ή/και τα βίντεο του χρήστη θα έχουν την άδεια να διαβάζουν εικόνες multimedia σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη σας.

Εν κατακλείδι, οι προγραμματιστές έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους για να δικαιολογήσουν γιατί η πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη multimedia ενός χρήστη είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές τους. Θα πρέπει να υποβάλουν ένα έντυπο δήλωσης για να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι ιδιωτικές εφαρμογές και οι εφαρμογές διαχείρισης επιχειρήσεων εξαιρούνται προς το παρόν από αυτή την πολιτική.

[via]

Loading