Η Κίνα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες νερού αξιοποιώντας το χώμα της Σελήνης!

Η Σελήνη αποτελεί βασικό κομμάτι για την εξερεύνηση του Διαστήματος και ένας από τους άμεσους στόχους των διαστημικών υπηρεσιών είναι να επισκεφθούν τον δορυφόρο της Γης και να δημιουργήσουν μια μόνιμη βάση. Η Σελήνη μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσβαση σε διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένων τρόπων δημιουργίας νερού και καυσίμων στο Διάστημα.

Το νερό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ζωής και η εξερεύνηση του Διαστήματος εξαρτάται από την ικανότητα ανακύκλωσης ή παραγωγής νερού. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στον Άρη και πέρα από αυτόν χωρίς να παράγουμε με αξιοπιστία αρκετό νερό για όλο το πλήρωμα.

Ερευνητές από την Κίνα ενδέχεται να έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στη Σελήνη, καθώς μετέτρεψαν σεληνιακό χώμα σε μεγάλες ποσότητες νερού, χρησιμοποιώντας τα δείγματα που έφερε η αποστολή Chang'e-5 του 2020 πίσω στη Γη.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας, που μεταδίδει το Reuters, οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν ότι τα ορυκτά στο σεληνιακό έδαφος περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου. Θερμαινόμενο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το έδαφος αντιδρά με άλλα στοιχεία, με αποτέλεσμα η χημική αντίδραση να παράγει υδρατμούς που μπορούν στη συνέχεια να συλλεχθούν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να παράγουν περίπου 51-76 κιλά νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από εκατό μπουκάλια νερού των 500 ml και μπορεί να είναι αρκετό για να καλύψει την καθημερινή κατανάλωση πόσιμου νερού από 50 άτομα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους ενέργεια απαιτείται για την παραγωγή νερού ή ποια «άλλα στοιχεία» χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των χημικών αντιδράσεων που δημιουργούν τους υδρατμούς. Αυτές είναι βασικές λεπτομέρειες για τη μετατροπή της διαδικασίας δημιουργίας νερού σε μια διαδικασία που θα μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί στη Σελήνη και σε άλλα μέρη.

Μετά από τρία χρόνια εμπεριστατωμένης έρευνας και επανειλημμένης επαλήθευσης, ανακαλύφθηκε μια ολοκαίνουργια μέθοδος αξιοποίησης του σεληνιακού εδάφους για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική βάση σχεδιασμού για την κατασκευή μελλοντικών σεληνιακών επιστημονικών ερευνητικών σταθμών και διαστημικών σταθμών.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την κατάκτηση της Σελήνης και των πόρων της. Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει έναν «βασικό σταθμό» στη Σελήνη μέχρι το 2035. Μια δεκαετία αργότερα, η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει έναν διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη. Και τα δύο projects θα χρειαστούν σημαντικές πηγές νερού, είτε πρόκειται για ανακτημένο νερό είτε για νερό που παράγεται με την «ολοκαίνουργια μέθοδο» που ανέδειξαν οι Κινέζοι ερευνητές.

Η εύρεση ή η δημιουργία νερού στο Διάστημα θα αποτελούσε επίσης βασικό στόχο της αποστολής για την παραγωγή του καυσίμου υδρογόνου που θα χρειαζόμασταν για να φτάσουμε στον Άρη και σε άλλους προορισμούς. Εάν η μέθοδος της Κίνας λειτουργήσει όπως περιγράφεται, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μετατρέψουν το σεληνιακό έδαφος σε καύσιμο πυραύλων. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια υπόθεση.

Πιθανώς θα ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σεληνιακό χώμα από την κοντινή πλευρά της Σελήνης για αυτό το πείραμα με το νερό. Η Κίνα εξερεύνησε επίσης την μακρινή πλευρά της Σελήνης με την αποστολή Chang'e-6, έχοντας φέρει πίσω περισσότερα δείγματα από τη σεληνιακή επιφάνεια που είναι πάντα στραμμένη μακριά από τη Γη.

[via]

Loading