Η NASA μας δείχνει πως είναι να πέφτεις μέσα σε μια μαύρη τρύπα [Video]
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν κάναμε μια βουτιά μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Ίσως έχετε ακούσει στο παρελθόν για μια διαδικασία γνωστή με τον αδόκιμο όρο "σπαγγέτιση", κατά την οποία η τεράστια βαρυτική δύναμη της μαύρης τρύπας θα συμπιέσει ολόκληρο το σώμα σας ενώ ταυτόχρονα θα το τεντώσει, μετατρέποντας σας σε…σπαγγέτι. Ωστοσο, η πτώση σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα θα ήταν μια ελαφρώς λιγότερο φρικτή εμπειρία.
Για να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τις μαύρες τρύπες, η NASA δημοσίευσε ένα video 360 μοιρών (βλ. παραπάνω) που προσπαθεί να μας δείξει πώς θα ήταν αν πέφταμε μέσα σε μια τέτοια τρύπα.
Η δραματική και καθηλωτική οπτικοποίηση είναι έργο ενός υπερυπολογιστή της NASA. Το project παρήγαγε περίπου 10 terabytes δεδομένων, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία, και χρειάστηκε περίπου πέντε ημέρες για να τρέξει με μόλις το 0,3% των 129.000 επεξεργαστών του υπερυπολογιστή. Το ίδιο project σε ένα τυπικό laptop θα χρειαζόταν πάνω από μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί.
Το video απεικονίζει μια πτήση προς μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από έναν καυτό, λαμπερό δίσκο αερίου. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 4,3 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας, και πρακτικά είναι ίδια με αυτήν που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.
"Η προσομοίωση προσεγγίζει, περιφέρεται για λίγο και στη συνέχεια διασχίζει τον ορίζοντα γεγονότων - το σημείο χωρίς επιστροφή - μιας τερατώδους μαύρης τρύπας που μοιάζει πολύ με αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας", δήλωσε η NASA. Το video περιλαμβάνει επίσης σύντομες περιγραφές, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται.
Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του Διαστήματος όπου η βαρύτητα έχει τόσο τεράστια ισχύ που τίποτα -ούτε καν το φως- δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό τους, αν και ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι περιέχουν άπειρη πυκνότητα στο κέντρο.
"Αν είχατε την επιλογή, θα θελατε να πέσετε σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε αντίθεση με μια μαύρη τρύπα αστρικής μάζας", δήλωσε ο Jeremy Schnittman, αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της οπτικοποίησης. "Οι αστρικής μάζας μαύρες τρύπες, οι οποίες περιέχουν έως και περίπου 30 ηλιακές μάζες, διαθέτουν πολύ μικρότερους ορίζοντες γεγονότων και ισχυρότερες παλιρροϊκές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να διαλύσουν τα αντικείμενα που πλησιάζουν πριν φτάσουν στον ορίζοντα".